2016-10-06
某日行過佐敦,見到一間連招牌都未有嘅甜品屋,但入面就有啲熊貓裝飾,心諗開咗一定要嚟食...到某日終於等到佢開咗了,即刻同大雄過嚟試吓... 不過仍然係未有招牌,搞笑.... 入面多咗好多隻熊貓,成個氣氛得意晒,不過個餐牌仲未有熊貓嘅,有埋會仲得意!香蒜雞絲炒螺絲粉 ($30)由於就嚟餓到暈嘅關係,一定要叫碟粉食吓... 以中式嘅方法去炒螺絲粉,有人會話9唔搭8,但我又覺得唔錯喎!首先蒜味超香濃已是一切,仲有色彩繽紛嘅青椒紅椒作陪襯,雞絲份量又慷慨,螺絲粉又彈牙唔會炒過龍,以$30嚟講真係仲可以奢求啲乜野呢?隨餐附送一杯蜂蜜綠茶,不過蜂蜜味太濃,蓋過咗綠茶味道雙重口味涼粉 ($32)非常豐富嘅甜品,有涼粉、椰汁、西米、Vanilla雪糕、寒天Q珠,鋪到成個碗滿晒!椰汁香濃但整體唔會超甜,所以食完都唔會覺得好罪惡;不過個名就似乎改錯咗喎,應該叫多重口味涼粉啦!我最鍾意嘅就係寒天Q珠,逐粒逐粒咬爆佢,應該可以食到聽朝哈哈!綠茶梳乎厘 ($44)等咗大概20分鐘,終於出場喇!梗係要即刻放低手上嘅螺絲粉食佢先啦!啡色嘅外層又靚又香脆,但入面鬆軟輕盈,食到咁上下仲有紅豆餡添,口感增加不少;整體唔算
到某日終於等到佢開咗了,即刻同大雄過嚟試吓... 不過仍然係未有招牌,搞笑.... 入面多咗好多隻熊貓,成個氣氛得意晒,不過個餐牌仲未有熊貓嘅,有埋會仲得意! 香蒜雞絲炒螺絲粉 ($30)
等咗大概20分鐘,終於出場喇!梗係要即刻放低手上嘅螺絲粉食佢先啦!啡色嘅外層又靚又香脆,但入面鬆軟輕盈,食到咁上下仲有紅豆餡添,口感增加不少;整體唔算好甜,但綠茶味好出好濃,抵食!