2020-05-20 159 views
今日收工同同事來到天后食台灣麵。由於我地6點幾就去到,唔需要等位,探下熱就入得去。呢度好貼心,門口有紙袋俾我哋拎來袋口罩。🙈來到想食啲特別啲嘅,我叫左碗椰子雞湯米線($58),揀要手工拉麵(+2)。好多粒紅棗同紀子、圓肉、木耳;椰味濃,食落甜甜地。拉麵幾彈,好好吸😂。成隻雞脾咁上🤤,滑滑。同事要左台灣藥膳古早牛肉湯麵($65)。同樣有好多紅棗紀子;好多好大舊牛腩🤤,煮得好淋好易咬,唔多筋。仲有2大舊蘿蔔,煮得幾入味🤤。我地再跟餐追加左一碟菜share食,上湯浸時蔬($19)。菜都幾新鮮,又係超多紅棗,好補,真心推薦女仔食。不過碗麵真係好大碗,胃仔細細嘅未必食得晒🙊。野飲叫左蜂蜜綠茶、柑桔檸檬(@$8)。非常鐘意佢杯蜂蜜綠茶,甜得來唔會好飽個種,飲落喉嚨都舒服,好好飲🙈。

椰子雞湯米線

台灣藥膳古早牛肉湯麵

。不過碗麵真係好大碗,胃仔細細嘅未必食得晒🙊。
上湯浸時蔬

蜂蜜綠茶、柑桔檸檬