2020-11-13
天氣凍成班朋友約埋一齊食蛇,上網搵到呢間d菜式花款較多就揀左呢間食。鋪頭主要都係舊式裝修,同其他蛇鋪差唔多。入面位置唔多,預先打電話book 位會穩陣啲。菜式花款上呢間真係多,而且味道水準都一流。我地幾個人食叫左都唔少款式,除咗最基本既蛇羹同糯米飯之外,我地仲叫左薑蔥灼蛇皮、炸蛇丸、椒鹽蛇碌、蛇雞煲同蛇腩煲煲仔飯。蛇羹好足料,成碗羹入面擺滿曬蛇肉,勁豐富。糯米飯炒得好香,乾身得嚟又唔會油膩。薑蔥蛇皮食落好有肉感,蛇肉口感韌韌地幾得意,同埋唔會用太多調味料蓋過陣蛇味,值得試。炸蛇丸新鮮炸好香口,食到除左蛇味仲有淡淡果皮味,食完一粒又想再食多粒。有朋友覺得椒鹽蛇碌雖然好惹味香口,不過調味料重手咗啲,蓋過咗啲蛇味,食落都唔肉食緊蛇。蛇雞煲一定要食。入面係雞肉蛇肉兩溝,雞煲汁勁惹味,配飯配生菜都勁正,而且都好多肉,一定夠曬飽。蛇腩煲仔飯煮法有啲似福建炒飯咁,係啲白飯底上面鋪滿蛇肉、冬菇、蓮藕同芡汁。個汁甜甜地幾夾蛇肉,飯底煲仔上少少飯焦好唔錯,都係必食之選。整體嚟講呢度食蛇花款多同埋都好味有特色,上菜都快。最後埋單5個人每人食左兩百幾。