2022-06-14
最近依間餐廳成為了我每星期至少食一次既選擇,試左佢幾款主菜後,係時候寫返一個食評。畢竟觀塘區少有如此多菜少肉又價錢合理(通常65蚊)既午餐選擇,值得表揚👍🏻透過餐廳網站先選一款主菜,再加配四種配菜同一款superfood及一種醬汁,就完成依個自選健康午餐啦!網站仲會顯示揀選食材既卡路里,關注健康人士就唔怕一不小心食錯野啦~我最常選擇既係雞胸肉,貪佢蛋白質多多又低卡,份量好足夠好飽肚㗎。而且餐廳應該係用慢煮烹調,所以雞胸都好juicy唔柴皮㗎~另外有時想食香口啲,餐廳有烤髀選擇,大大隻😍 餐牌話係烤既方法煮,相對健康,去埋皮食就更加guilt free~鯖魚就係正常鯖魚味😂 有時都要食下omega 3, 但問心我就覺得好唔夾沙律既🥹 另一選擇係煙三文魚(無影相)但好似無咁多,我怕唔夠蛋白質會係配菜度自己揀多隻蛋。有幾款墨西哥卷,原來卷入面再有菜🤪 今次真係菜放題 吞拿魚蛋卷味道不錯又飽肚~最後餐廳有少量熱食選擇提供,我淨係試過厚切豬,份量應該夠男士食了,比埋下層配料大家睇下,而且我上次件豬扒都唔太肥~配菜方面,我通常每餐會選一份碳水,例如南瓜/紫蕃薯,再揀一個生菜或雜菜底,推介既配料有車
配菜方面,我通常每餐會選一份碳水,例如南瓜/紫蕃薯,再揀一個生菜或雜菜底,推介既配料有車厘茄莎莎,適當調味唔會太單調~蘆筍秋葵每次都好新鮮係清新之選,另外炒雜菇都幾好,夾熱食不錯👍🏻 有少少配菜係要加錢,我淨係試過泡菜,份量會令你覺得值回票價。
餐廳隨餐會附送水果茶或檸檬茶~當然可以叫走甜啦~我最鍾意佢係一個餐都肯送外賣,而且外賣員都好有禮貌㗎👍🏻🫶🏻