2020-11-22
之前喺啟德睇樓盤,好多agent都話新蒲崗有個商場Mikki,距離啟德只係步行五至10分鐘。而商場門口就有好多巴士去九龍東例如觀塘,將軍澳。今日經過商場原來旁邊有好多餐廳,包括西班牙,德國,意大利菜。全部餐廳都有一排戶外座位,向住街。現在天氣涼爽,雖然在馬路旁但只是少量車輛,唔係大馬路,坐戶外特別覺得舒服。 今日揀咗德國餐廳Das Bier, 入面有好多draught啤酒選擇,例如香港手工啤酒”友”,Erdinger, Das Bier lager,Hoegaarden rose 。成日想飲rose, 但相對細款所以最後都係揀咗由淡味至濃味道嘅其他啤酒 eg Das Bier lager, 手工啤,Erdinger 黑啤。 最鍾意食這家嘅藍青口,季節限定。用一個pot上枱,青口好軟身好新鮮。調味用上白creamy汁,少少結結地可以掛上每隻青口,好滿足。