2021-05-01
銅鑼灣呢間酒窩,佢嘅知名度非常高,除咗佢坐落於銅鑼灣黃金地帶,餐廳食物有質素,有環境,重點係,佢嘅性價比都真係幾高,成個菜單都幾有睇頭,都幾霸氣下上到嚟,門面都幾有裝横,門口正門有佢哋嘅活海鮮櫃,望入去係好摩登,但係又帶有啲傳統味嘅中式裝修,感覺好似已經可以喺度打個卡安排咗入咗之後,望一望,已經望到窗外嘅維港景色,最衰冇窗邊位啦,如果唔係就真係更加正啦,一路望住維港個景,一路打邊爐,我就真係未試過囉!餐廳室內環境都幾舒服㗎點完嘢食之後,梗係為我哋嘅今餐火鍋做準備啦,大家記得先調配自己嘅醬料,呢個就係醬料盤啦,店員會將成盆拎嚟你枱面,你自己想點調教就調教,都唔使離開座位出去拎㗎,真係非常貼心又方便放得非常工整,選擇有多,呢個位都幾加分由於都懶得諗究竟點啲咩嘢食,見到餐廳有一個最新推介嘅套餐,叫做 牛氣沖天!除咗個名夠霸氣,我入面仲包含好多我哋想食嘅食物,所以就決定咗叫佢啦,上到枱,真係令到大家都話一聲,係咪真係好有睇頭,好霸氣呢,成個火鍋配料用一個大嘅圓圈圍住左成個火鍋爐!成個賣相都不得了,真係搞到我哋目定口呆唔得啦,同大家介紹吓先,先介紹吓呢兩杯嘢飲,係我哋另外叫嘅,分別係洛神花茶及竹
放得非常工整,選擇有多,呢個位都幾加分
唔得啦,同大家介紹吓先,先介紹吓呢兩杯嘢飲,係我哋另外叫嘅,分別係洛神花茶及竹蔗茅根,兩杯都唔錯,味道比較甜,都幾適合打邊爐飲,用燈膽外型嘅器皿裝住,覺得又可以打個卡啦!
首先要特別介紹嘅,係火鍋湯底上面嘅呢個雀巢嘅我擺盆,整當你以為佢只係一個普通嘅擺盆,其實上面嗰兩隻雀仔,係鵪鶉蛋嚟,真係食得㗎,淨係呢個都已經夠晒有睇頭!
而湯底就係套餐已經包含埋嘅泰式船麵牛骨湯,佢嘅味道非常濃郁,食起嚟唔會好鹹,完全配合晒當中嘅火鍋配料使用,係一個非常好唔錯嘅湯底
至於火鍋配料方面,就真係有好多款供應左喺呢個套餐入面,當然最主要係牛啦,例如我認為有好好食嘅 日本飛驒牛,頂級安格斯牛小排 及 金錢牛展等等,就連牛胸爽,牛心頂 呢一啲好特別嘅部位,佢都有供應埋㗎
不厭其煩咁講多次,佢嘅賣相真係非常吸引,非常有睇頭啊
呢個係我哋另外加嘅 自家製脆炸紫菜響鈴,由於真係太出色,亦都係餐廳嘅招牌配料之一,所以一定要食,由於佢真係非常新鮮,即叫即做,啱啱新鮮炸出嚟,所以響鈴嘅口感非常香脆,而且入邊包括新鮮嘅紫菜,所以令到成個口感更加脆,同一般嘅響鈴有好大嘅分別㗎
成個套餐主題係牛,但係除咗牛,其實其他嘅配料都同樣出色㗎,就好似呢一個咁,佢係黑松露蝦蟹餃,可能佢個賣相黑色你會覺得唔係好吸引,反而我覺得咁樣就好特別,食落口嘅時候你會食到陣陣黑松露味,而入面嘅蝦蟹融為一體,非常有口感,識落爽口彈牙,而且味道都好唔錯
呢一個係韭菜餃,綠色嘅外皮,入面包住香濃嘅韭菜,可能係因為本身韭菜比較硬,所以唔知點解食落去特別有口感,外層嘅被已經煮得軟林林,食到入面就有少少口感,所以食起上嚟我覺得呢個餃可以講係最好食,因為味道又夠香濃,覺得佢真係好出色
呢一塊就係我認為最好食最好食嘅 日本飛驒牛!佢係由日本直送黎餐廳架,大家可以見到就算馺熟咗,佢嘅脂肪分布都係非常平均,而且竟然有佢嘅大小喺度,食起嚟嘅口感雖然未係入口即溶,但係就非常舒服,而且富有牛嘅味道,滲透晒湯底嘅味道,基本上其實連醬油都唔需要落,就咁食佢味道都已經好正啦
呢個套餐嘅性價比其實真係好高,如果唔想諗唔想煩食乜嘢,呢個套餐會係非常好嘅選擇,而鍾意食牛嘅朋友,更加要點呢個套餐,因為當中嘅配料齊全之外,佢嘅食物質素亦都非常高,絕對值得大家考慮㗎!