2017-06-17
上次係中環食過ocasa已經對佢既西班牙龍蝦海鮮鑊仔燉飯念念不忘,今日係銅鑼灣行街竟然發現原來金百利都有ocasa分店,即刻拉住朋友入去食!我地叫左一個明太子卡邦尼闊條麵Dinner set配餐湯同沙律。忌廉磨菇湯既質地好滑好creamy,仲有好多磨菇蓉。凱撒沙律既沙律菜好新鮮,配埋香脆既麵包粒粒,沙律醬同芝士粉,口感有層次又有好香芝士味。明太子卡邦尼闊條麵好多汁,食落一啲都唔怕乾身,味道仲好濃郁,有好香奶油味。明太子既份量都唔少,原來卡邦尼配明太子食落味道都幾夾,一啲都唔覺得溜。闊條麵煮得啱啱好,麵質彈牙。因為上次已經試左西班牙龍蝦紅花鑊仔燉飯,我同朋友決定今次試下第款,就叫左西班牙龍蝦青醬鑊仔燉飯。個燉飯一樣係有大大隻炸過既龍蝦係面,加埋好多海鮮配料,賣相一樣咁吸引。龍蝦既肉質紮實彈牙,好入味。青醬既味道幾得意,係香草既味道夾雜住一啲果仁味,幾清新。不過今次既燉飯汁味道比較淡,鐘意食濃味既朋友可能會鐘意西班牙龍蝦紅花鑊仔燉飯多啲。由於朋友係pizza控,佢就叫左呢個辣肉腸烤雞薄餅。Pizza既面頭鋪滿芝士,而個薄餅底就似麵包,有好香既麵粉味,咬落好鬆軟,個底就焗到脆卜卜。充滿驚喜既
忌廉磨菇湯既質地好滑好creamy,仲有好多磨菇蓉。
充滿驚喜既係呢杯西班牙特調(二人份)!一黎到真係好大杯,分分鐘夠三四個人share添。賣相非常靚,隻紫色好夢幻。佢仲有好多水果係入面,果味比較重,而酒味就較輕,平時唔飲酒既朋友都可以試下。
見佢menu仲有好多台式食品都仲未試過,價錢又ok,決定下次再去開銅鑼灣就黎試下佢既台式野!