2017-06-09
今日出差經羅湖回港,一早已經約定朋友又黎上水漁匠食。離遠望見門口多左三支日本字嘅旗仔,就知道距離餐廳不遠! 餐內佈置依舊, 掛上很多畫,好有和風feel,感覺舒適!《芒果大蝦飛魚子野菜沙律,$68》我叫了一個沙律做頭盤, 有芒果、大蝦 和 魚子等, 沙律醬酸酸甜甜, 使我食量大增 。之後點了一些小食,《鐵板豆腐四件,$38 》和《海蝦天婦羅六件,$72 》。雖然天氣炎熱, 在餐廳叫鐵板豆腐和天婦羅就不用怕了, 有人煮,梗好啦 !梗喺要叫啦 !《海蝦天婦羅六件,$72 》熱辣辣,脆卜卜的海蝦天婦羅,味道好,炸得好脆口。鐵板豆腐,外表香脆,內裡鬆軟香滑, 味道美味, 值得推介! 《珍寶桶裝刺身丼,二人前,$398》 我見到個刺身丼, 嚇了一跳,說是二人前,但份量像四人前,十分抵食,多片的魚生整整蓋滿整個木桶, 魚生肥美可口,抵食之作 !因為這個刺身丼實在太大份了, 幾個人也吃不完,不想太浪費食物,我打包了。 店員好細心幫忙打包,餐廳也沒有額外收取飯盒費用,下次要再約多幾個朋友一齊食先得。《日式炭燒西冷牛扒,$108》我喜歡食牛扒, 炭燒牛扒是不錯的選擇。牛扒有牛味,七成熟的牛扒亦相當香滑
餐內佈置依舊, 掛上很多畫,好有和風feel,感覺舒適!
《芒果大蝦飛魚子野菜沙律,$68》
鐵板豆腐,外表香脆,內裡鬆軟香滑, 味道美味, 值得推介!
《珍寶桶裝刺身丼,二人前,$398》
《日式炭燒西冷牛扒,$108》
我喜歡食牛扒, 炭燒牛扒是不錯的選擇。牛扒有牛味,七成熟的牛扒亦相當香滑 。廚師用了salad 作配菜, 點上特製燒汁, 相當不錯!
《柚子爆珠特飲,$30》
食完豐富的晚餐,柚子特飲使人特別涼快,爆珠咬下即爆,有囗感,好有趣!
《溫室蜜瓜紅豆芭菲$88》
其實已經好飽, 但朋友堅持說甜品是不可缺少的!有雪糕、紅豆和蜜瓜,真是十分美味!蜜瓜清香,爽甜美味,配上香滑雪糕,真是大滿足!