Restaurant: Harbour Grand Café
Terms & Details:
2009-06-14 70 views
間酒店好新, 因有些設施還未正啟用以午餐來說, 整體甜品供應種類很多, 有MOSSUE CAKE, 奶凍, WAFFE, PANCAKE, TIRAMISU, CHEESE CAKE, MOVENPICK 雪糕評價 : 賣相很美, 因餐廳面積很大, 所以沒有轉款, 只有少量款式是整得好食, 其他都是不過不失, 好食+值得寫出來的只有綠茶奶凍....有綠茶香味差的較多....WAFFE 都是用蛋,麵粉,糖混成, 但食入口覺得D 麵粉可能多些, 杰左, 所以烘出來後, 完全沒脆的FEEL 這個WAFFE比六國酒店那個差很多 TIRAMASU 同凱施餅店的出品一樣....冇酒味那種 這個比 ROYAL GARDEN 差很遠NEW YORK CHEESE CAKE 芝士味夠但軟身左些, 是根本是咁定還是餐廳室溫令到變軟不得而知 綠茶MOSSE CAKE 完全冇綠茶味 草苺乳酪好重香口膠味但還未算差, 最差是雪糕凍櫃, 都是自己有個怪習慣, 食BUFFET 是先食甜品才食冷熱盤, 12:00 開始我是第一個去取雪糕, 但是溶的, 12格雪糕有超過一半是面頭是溶的, 溶得最勁是開心
間酒店好新, 因有些設施還未正啟用
評價 :

這個WAFFE比六國酒店那個差很多
TIRAMASU 同凱施餅店的出品一樣....冇酒味那種
這個比 ROYAL GARDEN 差很遠

綠茶MOSSE CAKE 完全冇綠茶味

草苺乳酪好重香口膠味

但還未算差, 最差是雪糕凍櫃,
都是自己有個怪習慣, 食BUFFET 是先食甜品才食冷熱盤, 12:00 開始我是第一個去取雪糕, 但是溶的, 12格雪糕有超過一半是面頭是溶的, 溶得最勁是開心果雪糕, 其餘是不夠硬, 所以連個WAITER 都唔好意思給我, 叫我等耐些才取過, 但我見佢溶的程度, 知道冇可能雪得硬, 以這間酒店格局, 很差很差, 還是我第一間曾食過BUFFET 的酒店有這個情況發生, 總不會是MOVENPICK 特別難雪掛 ; 但他們用了另一個方法解決, 就是放多一桶較硬的開心果, 所以今次只有11種口味的雪糕

冷盤 : A)刺生....希靈魚, 三文魚, 吞拿魚, 八爪魚, 蛋
B) 壽司....因沒有食壽司, 所以冇留意有什麼款式
C) 生蠔 (好少午餐有供應)
D) 長腳蟹, 蝦, 翡翠螺, 火腿 , 八爪魚沙律
E) 沙律冇食過
評價 : 刺生除左三文魚外, 其他食入口是食到有水, 連蛋壽司都有水

生蠔很有海水味, 新鮮, 其中一個回本菜
; 八爪魚沙律...我自己就覺得好食
長腳蟹很咸, 其他不過不失
熱盤 :
粉麵檔, 湯底豬骨湯/雞湯,菇,菜心, 牛丸,魚卜等等, 中規中矩
點心有4-5款其中只記得有馬拉糕, 迷你糥米雞, 但我一款也沒有食過
印度熱盤 : 炒飯, 咖哩羊,咖哩雞, 只試過羊, 有輕微SO味, 可以接受
燒味, 蒸魚 (取魚的時候, 覺得冇乜魚鼓油汁, 不清楚是給其他客人''畢'' 晒還是真的沒有很多汁, 西冷扒 (少少鞋)
避風塘炒蝦, 放心一點也不辣 ; 青口, 魷魚, 田螺,
當時見到佢地有高層行來行去, 對員工指指教教, 要怎放食物, 提佢地記得要FEFILL 呀! 一間酒店如果真想打造星級的BUFFET , 想打靚招牌, 應該自己試勻晒所有食物, 不是D 碟擺設靚就能吸引客人, 就是好食的BUFFET
甜品和刺生
食物
WAFFE & 烘餅
樣樣的的式式
2009-06-13
$180 (Lunch)
粉麵檔