2007-03-02
成日以為甜源居係滿記旁做唔住,係因為俾品牌壓倒,與實力無關。我都係睇品牌,所以平時都係去滿記。明知味道一般,都係羊群心理去幫襯。佢搬入市場街,見幫襯的人多了,必定水準有番咁上下,仲有由滔滔買廣告,心想仲唔係好野?力邀朋友一齊去幫襯,一入去,見到剛埋單張枱,有個半圓形物體,已挖去中間的餡料,友人問老闆娘這種甜品的學名,回應是炸雪糕,友人即道「只吃中間雪糕餡料,食剩皮,為何不吃剩雪糕?」老闆娘即時面黑面。當時大家都心中有數,若然炸雪糕味道一流,就不會吃剩一大半。我叫了芒果河粉,友人們話要品嚐甜品店的水準,一定要先吃最基本的糖水,他們分別叫了花生糊、芝麻糊,但兩者都好像開水般「稀」,仲有些油泡面,比好多平價糖水店仲要差千萬倍。我的芒果河粉味道一般,全無驚喜。最不屑是服務態度,快d學下最基本服務態度啦。仲要學下特首:「我要煮好呢煲糊」啦