2021-06-15 29 views
路過米亭,店員積極宣傳,又見肚餓,就行入去試下。第一次食,隨便地oder,叫咗秘製醬脆手撕雞上海麵(雞湯) +牛蒡絲+石斛竹蔗茅根水。石斛竹蔗茅根水大至上係預期嘅味道,一般,無特別好味。响食麵同手撕雞之前,先食牛蒡絲,事關牛蒡絲唔係咁常見,碟嘢食無乜味道嘅,以為米亭係走清新路線。跟住就試咗一啖上海麵雞湯嘅湯底。嘩....油到儍咗,係好有雞味同雞油味,成碗嘢油淋淋。最後試埋個秘製醬脆手撕雞啦。一般預計,手撕雞應該要有啲清新嘅感覺,涼快啲,無咁heavy嘅。可能係因為有落埋雞皮嘅關係,呢碟手撕雞食落有啲半凝固嘅脂肪,換句話說食落會肥肥地,果啲脂肪味令到成碟嘢個味都好奇怪,令碟嘢啲青瓜嘅清爽感大打折扣。仲有果啲脆脆,其實夾唔到個手撕雞,係多餘咗。我都感覺到米亭好有心機,但進步嘅空間係比較大。希望以後會好啲。
路過米亭,店員積極宣傳,又見肚餓,就行入去試下。

石斛竹蔗茅根水大至上係預期嘅味道,一般,無特別好味。

秘製醬脆手撕雞+上海麵(雞湯) +牛蒡絲+石斛竹蔗水