2018-07-31
早前喺雜誌睇到介紹,話公司附近開咗間小店「小娘惹 Little Nyonya」🦐 仲講到佢啲「喇沙」係全港頭五位咁犀利... 咁巴閉我哋梗係要去朝聖啦!今日比平時晏咗啲出門口食lunch,去到前一條巷,已經見「小娘惹」門口排滿人,仲以為今日無得食😪點知佢哋圍住原來喺度「打邊爐」🤨 Huh!排除萬難小秘書終於入到餐廳,地方細細,客人多多... 正宗鰂魚涌特色,我哋喺附近做嘢嘅一班打工仔都慣哂喇😏 餐廳裝飾都幾別緻,不過人頭太多,想影張相比大家望吓都唔係咁方便... 唯有拎個餐牌望睇吓有咩食📕 估唔到餐廳細,就連餐牌上嘅字都咁細👀 既然公認推介嘅係「喇沙」,我就跟大隊叫咗碗「招牌娘惹海蝦喇沙」試吓啦🦐🦐🦐。 等咗大概五分鐘,「喇沙」嚟到🍜 第一眼望見就係三隻紅卜卜嘅中蝦,其餘嘅仲有魚片、半隻烚蛋同三隻螄蚶。其實食「喇沙」我比較注重個湯底🍜 「小娘惹」呢層做得非常唔錯,椰汁味濃、加埋馬來獨特嘅咖哩風味,我一啖又一啖咁飲咗差唔多半碗湯都唔覺得口渴🍯 起碼我無動機將佢送果杯淡到似水嘅羅漢果茶放入口吖🤣