2023-04-05 62 views
今日屯門公路塞車,返到屯門已經8點,老公話唔好煮飯啦,所以兩個人就去左市中心搵野食。我地都一段時間無食過台灣野,所以就揀左座落屯門市廣場3樓的茶木。茶木的門口裝修好靚,8點幾都仲係坐滿人,可能大家屯門人都塞車唔想煮,哈哈。點知轉個灣仲要排隊,咁多人食質素應該唔錯。入面的座位好闊落,唔會因為多客而將d座位密度增加去做多d生意,👍座位d餐具同紙巾都擺放得好整齊,感覺好乾淨。而一杯杯的水就要食客就自己需要出去拎,夠晒環保我好似大鄉里咁返睇個menu,老公已經掃描左QR code點餐,哈哈,原來宜家都係自助的系統點餐,幾多錢,點左咩都一目了然,唔使好似以前咁記住要叫d咩。其實menu都幾精美,我都影左d相。老公就點左個招牌的台式牛肉麵。黎到放上檯已經留曬口水,d牛肉好大舊,而且份量唔惹少。d麵好彈牙,好有咬口。個湯都好有牛味,似係煲左好耐的牛肉湯,一啖湯頭一啖面,一啖牛肉,台式牛肉麵的最高境界。D牛腩仲要煲到好淋,一咬就碎,老人家無牙都食到,真系低讚!至於我就點左碗肉燥飯,加個雜果甜酸肉。呢個等的時間相對比較長,前後差不多20mins,原來個甜酸肉係收到order即刻做ga。首先不得不讚係個飯
其實menu都幾精美,我都影左d相。
首先不得不讚係個飯粒粒分明,而且真系有飯香,坊間的一般茶餐廳完全無得比。
之後係個甜酸肉,咬落去係脆口,熱辣辣,仲要舊舊有肉汁,真系無得彈!
下次再去我應該都係繼續食呢個,哈哈哈。
最後再叫多左個茶木最出色的窩夫甜品兩個人share,窩夫好脆,而且唔會好甜,配上上面的鮮果同埋個士多啤梨味的雪糕,窩夫的熱脆加上雪糕的冰涼軟綿綿,再一次衝擊我的味蕾,抵讚!
如果你想食台式料理,茶木確實係一個性價比極高的選擇!
2023-04-03
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)