2021-05-27
2060 views
好好食呀~~~~~~~(淚奔)真係好食到爆,之前已經聽過屋企人對呢間餐廳讚不絕口,今日終於夾到時間嚟食,嗚嗚,真係好好食呀,我地一行三人2030到達,有預約,但唔馳等,食足90分鐘,然後發現自己重咗...(掩面)但值得的!!餐廳超有創意,完全顛覆食客對食物的想像,例如「咕嚕肉」,外表一如普通豬肉咕嚕肉,但一咬落去,原來是合桃!!!(老闆娘說是貴價合桃!),完全估唔到,好有驚喜,完全超乎想像;仲有「蘋果花生醬」,嗚哇,點解諗到呢種配搭??! 夾到暈!!好有創意!竟然有反沙芋!!!哇哇哇! 以為是鹹,放入口先知係甜,哇哇,好突破,好驚喜,每一啖都係surprise!!眉豆湯也很好喝~所有滷菜也很好食~ 黃芽白好甜好入味~~~酸菜類也很好吃~皮蛋酸薑又辣又酸,卻很balance,好好食~~蓮藕餅,椒鹽豆腐好食~沙律吧有個小小白白通窿的東西,不知何名,原來超辣!!今日先發現,原來五味甜酸苦辣鹹皆來自植物,肉本無味,又一個顛覆,一直的普遍印象是肉食較素食濃味,但還原基本步,素食才是至味!!!花茶/龍眼茶也很好喝,薄荷水就免了(個人不喜歡而已)香蕉糕好香好好食~(但朋友說太甜)旁邊的綠色餅也好吃,
眉豆湯也很好喝~
所有滷菜也很好食~ 黃芽白好甜好入味~~~
酸菜類也很好吃~
皮蛋酸薑又辣又酸,卻很balance,好好食~~
蓮藕餅,椒鹽豆腐好食~
沙律吧有個小小白白通窿的東西,不知何名,原來超辣!!
花茶/龍眼茶也很好喝,薄荷水就免了(個人不喜歡而已)
香蕉糕好香好好食~(但朋友說太甜)
旁邊的綠色餅也好吃,紅豆餡糕點竟能做到脆邊!?太強了!!
可惜拔絲放涼了,嗚...
紫波波做用甜點會好啲??
最「差」是雪糕...豆腐雪糕無豆腐,朱古力雪糕個人覺得不夠朱古力味,但朋友反而激賞,老闆娘說唯有雪糕係攞貨,期望店子未來自己做埋雪糕~~
我們果日食客不多,剩菜不少,我用HK$20買了膠盒,攞了一盒回家,瞬即清光,店家這招好好! $20一盒任裝對食客而言是便宜,又能減少剩食,抵讚!
不過餐廳採開放式自助餐形式,明白餐廳難上菜咁上,佢有成50+款,一份餐食幾款都要幾隻碟仔啦,食具成本太重啦...
不過疫下的自助餐形式有點小危險,食客每次攞食物都要載口罩,換新碟,唯獨膠手套店員說每人每餐一隻,而膠手套/紙巾/食具是放在自助餐桌旁,任人攞的,人人都掂過,有點小危險...
建議膠手套/紙巾/食具放回食客餐桌,每次攞食物都換新碟新手套,感覺比較衛生...
總之期待下次再來,好好食!!