2024-10-09
今晚同屋企人嚟到盈圖茶樓食晚飯,叫咗幾樣招牌菜。當秘制欖角醬燒骨端上枱時,我哋一家人都忍唔住發出咗讚嘆聲。只見一碟色澤誘人嘅燒骨擺喺我哋面前,骨頭上面掛住晶瑩剔透嘅醬汁,同埋散發出陣陣誘人嘅香味。爸爸係一個資深嘅美食愛好者,佢興奮咁拿起一嚿燒骨,大口大口咁品嚐起來。佢話「肉質真軟嫩,輕輕一咬就骨肉分離,簡直入口即化!」跟住就係家鄉炒米粉,米粉炒得乾爽唔油膩,顏色誘人。米粉口感軟韌有嚼勁,同埋配料好豐富,蔬菜新鮮爽口,肉片鮮嫩多汁,整體口感豐富多層次。呢道菜樸實無華,但係可以勾起人哋對家鄉味道嘅回憶。脆皮吊燒雞端一上枱,我哋一家人都驚喜咁睜大咗對眼。只見一隻好誘人嘅燒雞靜靜咁瞓喺碟入面,雞皮烤得酥脆,散發住誘人嘅光澤。爸爸急不及待咁拿起刀叉,俐落地切咗嚿雞肉。「聽呢個脆卜卜嘅聲音,雞皮烤得好脆呀!」佢興奮咁講。酥脆嘅雞皮同鮮嫩多汁嘅雞肉,雞肉完全唔會鞋口。最後上枱嘅係豉汁帶子蒸豆腐,豆腐嫩滑細膩。帶子新鮮飽滿,口感彈牙,同豆腐嘅軟嫩形成對比。豉汁調味唔會搶咗食材嘅風頭,反而更加突顯到帶子同豆腐嘅鮮美。呢道菜睇落簡單,但係可以畀人一種清新舒爽嘅感覺。✅評分:味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️【4】環境:⭐️
今晚同屋企人嚟到盈圖茶樓食晚飯,叫咗幾樣招牌菜。
酥脆嘅雞皮同鮮嫩多汁嘅雞肉,雞肉完全唔會鞋口。
✅評分:
味道 : ⭐️⭐️⭐️⭐️【4】