2024-11-07 0 views
今日同我嘅仔去盈圖用餐,用餐嘅體驗非常满意。餐廳嘅環境好舒服,裝潢真係好靚。佢地嘅天花板用咗優雅嘅中式花紋,搭配柔和嘅燈光,好時尚但又唔失港味。服務生都招呼到好周到,舉下手好快就嚟服務我哋。我哋點咗呢幾道招牌菜,味道都好好。我個仔要求我叫嘅黑金流沙包。流沙包嘅外皮好鬆軟,裡邊嘅流沙餡料好多,食左會漏出來,所以需要小心食,唔好被燙到嘴皮。裡邊嘅流沙餡味道好濃,但唔會太甜,鹹甜鹹甜咁,個包嘅表皮有個「盈」字,有款!跟住就係呢個西蘭花炒帶子,呢道菜色好鮮豔,带子嘅鮮带出西蘭花嘅甜,令平時唔食菜嘅仔仔都食呢道菜。平常好少點呢個潮州蒸粉果,但係今日想食就點左黎食。佢嘅皮薄餡多,口感好好滑,皮蒸得啱啱好,晶瑩剔透。我仲叫左金湯小籠包,小籠包裡邊有好多湯汁,我仲教仔仔先吸佢嘅汁然後先至食,每一口都食到好满足。健康紅米脆網腸我系第一次食,好特别,紅色嘅外皮好Q彈,裡邊餡嘅味道系唔錯嘅。而豉油王焗海蝦嘅虾肉好大隻,好鮮甜,調味到啱啱好,正!

2024-11-05 0 views
今日同屋企人嚟到呢間一直都回訪嘅酒樓食點心☺ 餐廳裝潢好簡約大氣,圓檯啱晒一大班人嚟 呢度聚會飲茶 無論係食物定服務、價錢、環境都唔錯👍🏻超級推介👇🏻呢度嘅盈圖蝦餃皇,水晶嘅外皮入面包住大大粒蝦仁,精緻嘅外表令人忍唔住想一啖食晒佢🤤蝦 餃皮又薄又煙韌,再配埋優質又鮮美嘅蝦仁做餡,鮮味多汁! 佢哋嘅黑金流沙包有着獨特嘅黑色外表睇落就好特別~咬開個包入面金黃色嘅流沙慢慢流出嚟 ,帶住鹹蛋黃嘅鹹同微微甜味,好好味👍🏻仲有原隻鮮蝦腸,蒸得晶瑩剔透嘅腸粉皮,入口滑溜溜嘅🤤入面嘅蝦仁超級大粒,鮮嫩又彈牙!! 呢個好得意嘅雞仔鹹水角,小雞仔造型超得意😍食落甜中帶少少鹹,外皮金黃酥脆,內層軟糯糯 嘅🤤佢哋嘅金湯小籠包,薄嫩嘅麵皮,包住肉汁飽滿嘅豬肉餡,一啖咬落去肉汁喺口入面爆發💥喺度 提提各位唔好心急,唔係就會好似我咁燙親條脷😂

超級推介👇🏻

🤤

😂
2024-11-03 0 views
之前同另一半嚟食過粵菜同點心~就深深愛上咗~呢間餐廳嘅美食有好多選擇~我哋都食得好滿意好開心~決定一定要再嚟食過😆😆.💛欖菜肉碎蛋白炒飯💛成碗炒飯香氣撲鼻~金黃色嘅色澤~炒飯粒粒分明嘅口感~欖菜同肉碎細膩嘅咬感~味道鹹鮮🙆🏻‍♀️但係都遮唔住蛋炒飯嘅蛋香~以及蔥花甜美新鮮嘅滋味~無論賣相定味道都一流👏🏻👏🏻.💚西蘭花炒帶子💚一道賣相靚~味道好~又營養豐富嘅菜😃帶子外香內軟~西蘭花口感柔軟~鮮甜可口!加分🫶🏻.🤎酥炸生蠔🤎粒粒肥美嘅酥炸生蠔~金黃色嘅外皮~食落特別香脆~外焦裡嫩~生蠔新鮮美味~齒頰留香!!.💛豉油王焗海蝦🧡濃郁嘅豉油滲透到海蝦入面🦐味道香濃~鮮鹹可口~海蝦肉質彈性好~味道鮮嫩爽口!又唔會太鹹~非常美味🤤🤤
💛欖菜肉碎蛋白炒飯💛
💚西蘭花炒帶子💚
🤎酥炸生蠔🤎
💛豉油王焗海蝦🧡

2024-11-03 0 views
今日同屋企人一齊嚟到盈圖食晏,感受到濃濃嘅港式風情。入嚟就被蒸籠入面冒出嚟嘅熱氣同香味吸引,令人胃口大開。叫咗幾樣經典嘅港式點心,第一樣係一口鮑魚燒賣。外層嘅薄皮透住淡淡嘅黃色,咬落去嗰陣口感細膩緊實,鮑魚嘅鮮嫩同豬肉嘅多汁,交織出一幅色香味俱全嘅美食。雞仔鹹水角,外表金黃酥脆。啱啱由廚房出爐,拿起一個,仲可以感受到佢系热嘅。輕輕咬落去,酥脆嘅外皮,但並唔係乾硬,而且好可愛❤️夠薑雞包仔,好特別,柔軟嘅麵皮包裹住多汁嘅雞肉餡,雞肉經過細心烹製,好多汁,薑嘅辛香味唔會太過刺激。最後嘅古法馬拉糕,蓬鬆細緻嘅糕體可以聞到淡淡嘅蛋香味,甜度適中,唔會滯喺口,反而令人一直想食。系呢都用餐,可以感受到濃濃嘅人情味。服務員好親切,好好笑容,可以見到周圍嘅食客滿足嘅表情,大家一定食到好滿意。

2024-10-30
Lunch
有個同事就要轉工啦,我哋打算一齊去食個午餐。啱啱記起附近呢度嘅點心唔錯,就約咗佢一齊去食,farewell佢。呢度嘅環境睇落好高級,俾人有一種WOW嘅感覺。我哋點嘅幾道菜味道都非常唔錯。呢度嘅炒帶子竟然放咗西蘭花!我完全冇諗到喺呢度會食到呢道家庭菜。 帶子嘅肉質緊致又鮮美,配上清脆嘅西蘭花🥦,口感非常豐富👍廚師把呢道菜炒得特別香,真系好食!!仲有我每次食中菜都必點嘅百花釀魚肚!百花非常彈口,與滑嫩嘅魚肚有著明顯嘅對比,整體嘅口感同味道好特别,加上百花同魚肚非常鮮甜,令我哋食到好满足🤤呢度嘅腐皮卷除咗蝦仔仲放咗我最愛嘅芝士!腐皮帶住豆香,包住彈牙嘅蝦仔🦐,配上咸香嘅芝士,喺口中發出咗清脆嘅聲音, 味道同口感簡直係完美😍 而且呢度嘅蝦仔特別大只,同我喺其他餐廳食嘅完全唔同,非常抵食!!仲有呢度嘅小籠包必點!!包子滿滿嘅湯汁喺口中流出,非常鮮甜,仲特別香,包皮唔會太厚,整體嘅口感令人滿意👍而且內餡仲特別足,每一口都可以食到肉料,非常爽!我同同事都食得好開心,下次會再嚟食更多美食!

我同同事都食得好開心,下次會再嚟食更多美食!

一直想去呢間餐廳飲茶😉今日終於同男朋友一齊放假,可以去食午餐🥰呢度嘅環境座位寬敞☺️坐得非常舒服👍服務員會同我哋介紹呢度嘅熱銷菜品比我地參考🫢呢度嘅生蠔全部大大粒仲炸得特別香脆😍蠔肉飽滿鮮美,味道好鮮甜🤩嚟得呢度梗係要食,我最鍾意嘅鴨鴨咸水角😍無論係外表定係味道都非常特別😍廚師真係整咗雞仔嘅樣😍非常可愛🥰炸到外皮特別脆內部餡料都幾多👍整體嘅口感非常豐富另外男友每次食點心都必點嘅蝦餃😍外皮晶瑩剔透又唔會太厚☺️配埋彈牙嘅蝦仔真係非常正!男友食到停唔落嚟👍我哋仲點咗鮑魚燒賣🤗一粒一口🤣鮑魚彈牙嘅口感同燒賣都幾夾😉我同男友都食得特別開心,仲打算聽日再嚟食午餐添😂

我哋仲點咗鮑魚燒賣🤗一粒一口🤣鮑魚彈牙嘅口感同燒賣都幾夾😉

我同男友都食得特別開心,仲打算聽日再嚟食午餐添😂
2024-11-01 0 views
上個星期,決定帶我老婆去食點心。結婚前,我哋成日都會一齊去食點心享受,飲下茶,傾下計咁。因為我哋都好鍾意食點心,但係結婚後,各自都喺為家庭忙裡忙外,好少一齊出嚟放鬆食點心。啱啱好畀我識到呢間點心店,就帶我老婆嚟呢度食點心。我哋點咗一道飯,入面有我老婆鍾意嘅鳳爪同我鍾意嘅排骨。鳳爪好嫩滑,排骨都好鮮美,呢兩道多汁嘅食材配上香甜嘅飯,好好食!佢哋嘅蝦腸好嫩滑,睇落好有食慾。外皮粘牙,入面嘅蝦Q彈,一口咬落去,口感豐富,好正!後來我老婆仲點咗芝士嘅蝦皮卷。外脆內嫩,加上芝士嘅味道,食唔膩。佢哋嘅蝦料理都好唔錯,每一樣都好美味。包滿滿嘅蒸粉果都幾唔錯。入口柔軟細膩,外皮唔會太硬,入面嘅餡料放得滿滿嘅,鮮嫩多汁。最後一道就係有住好可愛造型嘅鹹水角,佢係雞仔嘅形狀。外酥內嫩,好美味。影相打卡都好好睇。全部都好唔錯,好鍾意呢度嘅點心,下次再嚟。

2024-10-28 123 views
同事喺公司附近搵到咗一間粵菜酒樓,佢話裝潢確實唔錯,想搵一日午飯時間同我一齊過去食午餐,試下嗰邊嘅點心好唔好食。然後我哋就安排咗一個下午過去海富商場食午餐。我哋叫咗幾樣比較經典嘅點心,然後我仲叫咗一碗雞飯嚟試下,入面有北菇作為配菜,然後主角雞肉真係非常滑,好入味,每一啖都可以嘗到佢哋嘅調配香味。馬拉糕亦都非常香甜,但係唔會過甜,非常適中,口感好軟好棉,做得非常好食。然後就係蝦餃,每一粒都非常大,份量好足,外皮好薄,亦都唔會影響蝦餃嘅口感,蝦肉非常之正。水角嘅造型好得意,然後好脆,外皮仲有油香,食咗一啖就停唔落嚟。入面嘅餡料亦都非常好食,好香,好特別,外皮好脆,然後入面好軟,非常享受咬嘅過程。我哋食得好飽,精神充沛,又有力繼續返公司工作!
然後我哋就安排咗一個下午過去海富商場食午餐。

我哋食得好飽,精神充沛,又有力繼續返公司工作!
2024-10-25
2024-10-25 129 views
同女朋友嘅屋企人一齊嚟食晚飯,我哋叫咗一枱菜,每一道都幾好食。成餐飯食得好開心,大家邊食邊傾偈,氣氛好熱鬧。女朋友嘅屋企人個個都好好,對我亦都好熱情,食飯嗰陣成日都讚呢間舖頭啲菜好食,令我覺得揀呢間舖頭真係揀啱晒。冰鎮咕嚕肉,淨係望住都已經流晒口水。啲肉片外面裹住一層脆卜卜嘅麵衣,一啖咬落去,酸酸甜甜嘅醬汁喺個口度爆開,啲肉質又好嫩,食落好過癮。跟住上嘅係脆皮吊燒雞,啲雞皮燒到金黃色,望落好吸引。啲雞肉好嫩,仲帶少少煙燻味,點埋間舖頭自己整嘅蘸料,味道更加正。老壇酸菜魚都幾驚喜,啲酸菜同魚肉簡直係絕配,個湯底好濃,飲落好醒胃。啲魚肉又好嫩,基本上入口即溶,食落好過癮。西蘭花炒帶子係一道比較清淡嘅菜,啲西蘭花好新鮮,啲帶子又好彈牙,兩樣嘢炒埋一齊,味道好鮮甜,食落好健康。香芒炒蝦球望落就已經好有夏日嘅感覺,啲鮮甜嘅蝦球同香甜嘅芒果放埋一齊,味道好獨特,每一啖都食到蝦球嘅鮮嫩同芒果嘅多汁。招牌燒鵝真係名不虛傳,啲鵝皮燒得好脆,啲鵝肉好嫩,仲帶少少香料味,點埋佢哋店入面嘅蘸料,簡直係完美。

2024-10-25 114 views
個日lunch time,我帶我嘅老媽子同埋老豆去咗盈圖食飯,抽D時間陪下老人家。呢間餐廳在我公司附近,但我沒食過,所以我都係第一次食。老媽子就點咗一籠黑金流沙包同埋一口鮑魚燒賣,嘅流沙包嘅餡料好多好香,而且唔會蒸到嘅包濕濕咁,嘅皮仲系軟鬆鬆嘅。至於佢地嘅一口鮑魚燒賣就非常之得意,燒賣口感很紮實,搭配鮮嫩的鮑魚,整個食落黎真系好滿意,好抵。我地仲叫左家鄉炒米粉,米粉炒得夠入味,料卑都好足,有蝦子有透抽,份量都好大份,調味調得都好好,唔會好咸。我仲叫左夠薑雞包仔啦,盈圖蝦餃皇啦同埋潮州蒸粉果。夠薑雞包仔嘅薑味好濃,佢嘅雞肉好嫩滑,味道超足,食左整身好暖。盈圖蝦餃皇裡邊嘅內餡真系有一大粒蝦,外皮薄薄嘅,食落口感好好。潮州蒸粉果嘅皮蒸得啱啱好,餡好多,食都覺得好抵。我老豆見呢個雞仔鹹水角幾特別就點咗黎試,D餡料好豐富,鹹甜嗆內陷搭配脆糯嘅外皮,真系太好食又cute。最後就系佢地嘅古法馬拉糕,整個好蓬鬆鬆軟,唔會好乾,甜味啱啱好,我老媽好喜歡食。整體嚟講,第一次黎到盈圖唔失望,佢地嘅菜色好掂,最重要我兩個老人家食到開心,非常值得推薦!🙌🏻

2024-10-23
2024-10-25 77 views
盈圖嘅點心唔單止好味,分量仲好足,價錢仲要親民實惠。呢餐午飯,我哋一家人都食得好滿足,個個都笑逐顏開。⭐黑金流沙包⭐外表烏黑發亮,散發住淡淡嘅蛋香味。輕輕咬啖,薄薄嘅麵皮即刻破裂,香濃嘅蛋黃流沙慢慢流出嚟,甜而唔膩,口感好滑順。⭐蝦餃皇⭐晶瑩剔透嘅蝦餃皮好薄,隱約可見內裡飽滿嘅蝦仁。一口咬下,鮮嫩嘅蝦肉系口中爆開,可以食到蝦膏嘅濃郁鮮味,口感好彈牙,而且蝦餃嘅份量十足,一籠四隻,絕對超值。⭐黑毛豬叉燒包⭐雪白嘅饅頭皮好蓬鬆柔軟,頂部嘅裂紋可以隱約見到裡邊嘅餡,飽滿豐盈。撕開饅頭,濃郁嘅叉燒香味撲鼻而嚟。入口時,饅頭嘅軟糯同叉燒嘅嫩滑混合埋叉燒嘅醬汁香甜適中,完美咁融合咗肉質嘅鮮美。⭐百花釀魚肚⭐個魚肚飽含住鮮美嘅魚湯,一啖咬落去,可以食到魚肚嘅嫩滑。百花釀嘅餡料鮮美多汁,完美咁襯托出魚肚嘅鮮甜。呢道點心唔單止味道好,賣相都非常誘人,係一道好精緻嘅一道菜。

⭐黑金流沙包⭐
⭐蝦餃皇⭐
⭐黑毛豬叉燒包⭐
⭐百花釀魚肚⭐
Other Info. : 沒有用餐優惠
尋日係我屋企嘅女王生日,我同細佬就帶佢嚟呢度食飯。不得不講,我哋第一次嚟呢度食晚飯,味道真係冇令我哋失望!平時我哋都係食廣式點心,今次終於趁住媽媽生日試到更多嘢食~我哋點咗招牌燒鵝皇一隻,呢道真係性價比超高,鵝肉質地好嫩,外皮又香脆,蘸埋盈圖獨特醬料更加食到豐富嘅味道。欖菜肉碎蛋白炒飯係專門點俾我細佬嘅,佢超鍾意食飯,對呢道炒飯亦都讚唔絕口,炒飯粒粒分明,充滿香鍋氣,睇落普通但係好經典嘅必食菜,份量三個人share啱啱好。🥰 老壇酸菜魚亦都係必點嘅招牌菜之一,湯底超濃郁,無論係飲定係淋喺炒飯度一齊食,都充滿多層次嘅豐富口感,主要每片魚肉都細膩Q彈,吸收咗湯汁之後帶有微酸甜,好爽口開胃。仲有西蘭花炒帶子,老闆真係好大方,帶子都係好大粒㗎!清甜嘅西蘭花完美咁中和咗我哋嘅味蕾,令到成個晚餐食起嚟豐富但唔覺得膩。⭐ 最後就係酥炸生蠔啦!生蠔食得多,但係第一次食炸嘅,口感真係唔錯,蘸埋特調醬料更加好食!🤤呢餐生日飯令媽媽食得好開心,味道一流,絕對值得推薦!加分~💯

2024-10-23 87 views
最近,我嘅好姐妹推介咗一間位於大角咀嘅點心餐廳——【盈圖】。前幾日佢帶我去嗰度食lunch,餐廳嘅環境好舒適,令人覺得放鬆😌今次佢特登幫我點咗幾樣佢覺得必食嘅點心,每樣都好有特色。首先係家鄉炒米粉,呢道家常炒米粉調味簡單,口感清爽,帶住淡淡嘅蛋香味,夹住其他配料食,真系好似婆婆會煮卑我地食嘅炒粉。跟住係鳳爪排骨飯,飯經過簡單調味,鳳爪同排骨都腌製過,味道保留得幾好,肉質軟嫩,食起嚟幾滿足。然後係金湯小籠包,呢道點心嘅湯汁好鮮美,輕輕咬落去嘅一瞬間,湯汁流出嚟,口感唔錯。最後係黑毛豬叉燒包,呢款叉燒包用黑毛豬肉做餡,肉質唔錯,包嘅皮鬆軟,同餡料嘅配搭啱啱好👍好姐妹推介嘅呢間餐廳真係唔錯。環境好,食物亦都幾啱我口味,下次一定要帶屋企人一齊去試下🤤🤤

今次佢特登幫我點咗幾樣佢覺得必食嘅點心,每樣都好有特色。

2024-10-23 78 views
呢間茶樓嘅每一款食物都有住自己獨特嘅魅力,唔單止味道上乘,更加重要嘅係佢哋嘅環境畀人嘅感覺。噉樣嘅飲茶時光,值得慢慢噉去細味,亦值得一次又一次去回味。酥炸生蠔-金黃酥脆嘅外皮,輕輕咬啖,酥脆嘅外殼發出清脆嘅聲響,而生蠔肉質鮮嫩,帶住一絲鮮甜。唔單止口感豐富,更加展現咗廚師嘅精湛技藝。紫薯流心球有着紫色嘅外皮十分吸引眼球。咬落去嗰一刻,軟糯嘅紫薯球瞬間喺口中化開。而當你咬到中間果陣,香甜嘅流心慢慢流出,香香甜甜。金湯小籠包擺盤整齊,一個個小巧玲瓏,拎起一個小籠包就可以感受到豐富嘅內餡。輕輕咬開薄薄嘅麵皮,熱騰騰嘅湯汁即刻流出,湯汁鮮美濃郁。潮州蒸粉果,晶瑩剔透嘅外表,一口就可以品嚐到軟糯嘅口感。粉果嘅味道清淡而不失香甜,再蘸上一點醬油,更加突出。

2024-10-21
Lunch
周末帶咗老豆老媽子出嚟食午餐,我媽建議去大角咀之前同佢好姐妹一齊食早茶嘅中菜館,老母非常推薦我,所以就應承佢帶佢哋過去嗰度食午餐。嚟到呢度先知道菜館叫【盈圖】,裝修都幾華麗,難怪阿媽會鍾意呢度,佢老人家平時就係鍾意一啲好豪華嘅體驗。攞咗餐單,我就畀老豆老母叫佢哋鍾意食嘅嘢,隨便叫,反正我請客。先上咗鮑魚燒賣,係非常奢華嘅燒賣,鮑魚好大隻,而且睇落非常鮮美,透住汁水,然後每一口都好彈,非常享受咬燒賣嘅每一刻。然後就係薑雞包同流沙包,包入面嘅雞肉餡料好飽滿,然後薑味十足,帶一啲咸香,再搭配比較甜嘅流沙包,簡直食一流,絕配!流沙包嘅內陷,好香,好滑,睇住老豆老母食嘅時候就已經流口水。仲有我個人超級鍾意嘅魚肚,肉質真係好嫩,魚肉入口即化,都唔需要點咬,然後鮮味好足,非常清香。食完呢餐,我都覺得呢間菜館真係唔錯,睇佢哋仲有其他睇落好好食嘅菜色,下次一定會再嚟品嘗!!