2018-06-16 564 views
元朗開新商場之後搵食多左唔少選擇,今次同媽媽食飯專登揀左平時係香港好少食嘅澳門菜,試下新野。頗喜歡Yoho內餐廳的設計,座位闊落加上樓底高,仲有向外嘅落地大玻璃,好舒服。午市有套餐,不過媽媽想試蟹粥所以冇點。有傳統澳門美食都有新配搭,真係有少少選擇困難小食拼盤份量比想像中多,足二人份量,可以每樣試少少。黑醋豬手好爽口,唔會難咬,黑醋汁可以話係畫龍點睛。霹靂魷魚係冷盤,魷魚肉質爽滑,微辣帶酸幾開胃,係我最喜歡嘅一味。辣肉腸芝士脆多士最惹味,加左芝士再烘幾甘香,上菜後最好快D食,放耐左多士會冇咁脆。芝心馬介休球炸得好脆,芝心效果唔係好出,不過相對上芝士唔會蓋過馬介休嘅甘香,幾好味。主角蟹粥出場,除左粥仲有蟹膏、蔥同油炸鬼可以伴粥。煮粥嘅蟹大隻多肉,粥底自然鮮甜,我鍾意加埋蟹黃一齊食,鮮味更加突出。食到咁上下有下午茶,於是又叫多兩個甜品試下。雞蛋布甸口感有驚喜,有彈性又滑,蛋香同焦糖一向都係最佳配合。抹茶黑木糠布甸比想像中更濃郁,抹茶回甘。至於葡撻可以話係澳門美食代表之一,酥皮有牛油香但較硬,蛋漿好好味,有蛋同奶香,口感好滑。下午茶餐跟埋飲品,咖啡幾香濃,熱情果梳打醱甜開胃又唔太甜,兩樣都唔
午市有套餐,不過媽媽想試蟹粥所以冇點。
有傳統澳門美食都有新配搭,真係有少少選擇困難
亞蘇爾小食拼盤
海鮮蟹黃粥
主角蟹粥出場,除左粥仲有蟹膏、蔥同油炸鬼可以伴粥。
食到咁上下有下午茶,於是又叫多兩個甜品試下。
焦糖雞蛋布甸(下午茶餐)
抹茶黑木糠布甸件焦糖葡撻
抹茶黑木糠布甸比想像中更濃郁,抹茶回甘。

下午茶餐跟埋飲品,咖啡幾香濃,熱情果梳打醱甜開胃又唔太甜,兩樣都唔錯。

好少係香港食澳門菜,亞蘇爾選擇都多,而且今次一試每款食物味道都唔錯,下次想食澳門菜又多個地方可揀!
2018-06-05
$250 (Lunch)
亞蘇爾小食拼盤
海鮮蟹黃粥
焦糖雞蛋布甸(下午茶餐)
抹茶黑木糠布甸件焦糖葡撻