2023-06-21 14 views
今次同朋友一齊嚟到尖沙咀嘅旅鍋私房菜專門店打邊爐,環境真係好有特色,以機場同旅行✈️做主題,睇得出係有心思設計。仲有一條電梯通道,可以俾人打卡,令人非常放鬆~先講個湯底,海南椰子雞🥥好比到驚喜我。我本來以為係少少幾塊雞做湯底,點知上咗成隻雞,搞到對食量大失預算,唔覺意點左太多。椰子雞湯味道清甜,好解渴,可以就咁飲。放晒全隻雞同埋其他材料落去,令湯底更加鮮甜。我哋叫咗250g 新鮮手切牛頸脊,佢呢晚做緊半價優惠,啲牛鋪到成個圓碟滿晒,十秒就啱啱好熟。 我哋嗌咗一人一隻鮑魚,上網睇要煮5分鐘先熟,熟啲比較放心。鮑魚好爽口,好易就咬開,唔會好韌,值得推薦!手工響鈴非常之脆身,唔驚浸耐左會好淋。 手打蟹籽墨魚滑好彈牙,而貢丸嘅豬骨鮮味十足,冇咩頭緒嘅話可以點呢兩款試下。雜菜拼盤主要包括生菜、娃娃菜,同埋蕃茄。我哋將蕃茄一早擺落湯度,增加湯底嘅鮮味。萵筍片越煮越淋,唔想咁淋的話,要盡快拎起嚟食,會食到爽脆口感。飲品方面,餐廳本身都有熱茶供應,但係我哋想試吓啲特別嘢,所以就叫咗自家製菊花茶同夏枯草,都非常清熱氣,適合打邊爐飲。下次多啲人嚟就可以坐喺房入邊,傾得大聲都唔會嘈親人。

下次多啲人嚟就可以坐喺房入邊,傾得大聲都唔會嘈親人。