2017-03-19
發然好耐冇同阿媽細妹一齊去食放題,擇日不如撞日,一於就衝去旺角一帶睇下邊間放題正啦行行吓,旺角油麻地都有唔少放題選擇,見呢間價錢好抵,又即時有位,咁就一於試吓啦。入到去餐廳唔係話好闊落嗰隻,但我哋三個人坐係卡位度都幾舒服,都唔算太迫一坐低梗係睇下有咩嘢食啦,有成10張食物紙,刺身/壽司/燒物/天婦羅/炸物/窩物等等,應有盡有!最特別嘅地方係,連泰式食物都有 (不過最後飽得滯,竟然一樣泰式嘢食都無試到呀)放題第一round一定係食刺身啦! 刺身足足有15款,我哋呢一碟就有10款:刺身樣樣都幾新鮮,三文魚係厚切㗎!不過我最鍾意食有頭甜蝦同埋珍寶赤蝦,非常之新鮮、鮮甜然之後叫左啲壽司:火炙壽司同埋黑松露壽司都好正!壽司飯全部都細細件,唔使驚食幾件就飽晒!火炙三文魚壽司同火炙左口魚邊壽司係必食推介,火炙完之後魚油嘅甘香滲哂落件壽司嗰度!細妹最鍾意黑松露油甘魚壽司,可惜食完第一round就賣晒啦之後我哋就食啲熟食:清酒煮蜆,送啤酒一流。蜆肉唔係超肥美,但勝在新鮮又冇沙,有淡淡的清酒味。炸雞軟骨好食,落左少少椒鹽,幾惹味,又係送酒一流!温泉蛋個樣雖然唔係幾靚仔,但滑溜有蛋味,撈左小小香蔥、豉油同埋
放題第一round一定係食刺身啦! 刺身足足有15款,我哋呢一碟就有10款: 刺身樣樣都幾新鮮,三文魚係厚切㗎!不過我最鍾意食有頭甜蝦同埋珍寶赤蝦,非常之新鮮、鮮甜
然之後叫左啲壽司:
之後我哋就食啲熟食: 清酒煮蜆,送啤酒一流。蜆肉唔係超肥美,但勝在新鮮又冇沙,有淡淡的清酒味。 炸雞軟骨好食,落左少少椒鹽,幾惹味,又係送酒一流!
天婦羅炸粉唔厚,上枱熱辣辣,樣樣野都幾好食,不過就稍為偏淡左啲啲。
炸物上枱金黃香脆,紫心香芋丸又係必食,甜甜地,口感煙煙韌韌
另外,細妹推薦榴槤炸彈,佢話好香榴槤味,不過甲之熊掌、乙之砒霜啦 跟住仲食左啲爐端燒,最正係雞翼同牛舌(encore左幾次都唔記得影),燒到小小焦香但又保持juicy 其實已經好飽,不過阿媽仲要食個窩!於是叫左野菜雜菌窩,個湯底甜甜地,好多菇菇同豆腐!