2020-10-04 522 views
《時代冰室》「無論時代點變,味道依然不變。」其實今次係我第一次幫襯蕭生既時代冰室😳想試左好耐架啦,但耐何地點上真係有D遠。今次佢係長沙灣開左新分店,真係打鐵趁熱即刻去啦😍堅。鮑魚花菇花膠滑雞石鍋濃湯烏冬 $62(配例湯同熱飲,凍飲+$3)上碟時「哇😳~」左聲!個湯既色水金黃色好吸引,雞味好濃,望落有點油但食落唔會好肥膩。先講鮑魚,我有d意外佢原粒上(我以為會係仿鮑片),雖然細細粒但賣相好有誠意!有好大塊既花菇,煮到好淋好入味😍花膠有3塊,都幾厚同大塊下,口感唔錯唔會好膠~個雞既色水好靚,都有好多雞件~質素有少少参差,因為我食到一舊好un好老既雞雞(咬得好辛苦),但其他幾件又正常發揮,不過都有少少偏老,雞雞可以再煮好D。配料有蘿蔔,唔係淋哂個種可以再入味D~娃娃菜同個湯好夾~烏冬另上非常彈牙💛我地遲左黎食,黎到已經過2點,額外減5蚊($57)~呢個價位呢個質素我覺得有賺啦!蔥油厚切豬扒 伴三眼煎蛋飯 $46 (下午飯餐,配例湯同熱飲,凍飲+$3)下午茶餐但午餐份量~豬扒係堅。厚切同勁大塊~肉質幾好,唔會煮到好老,亦唔是落好多鬆肉粉好假既肉感。3粒太陽蛋都係半生熟,一吉落去爆哂漿😳個汁都好
《時代冰室》
「無論時代點變,味道依然不變。」

下午茶餐但午餐份量~豬扒係堅。厚切同勁大塊~肉質幾好,唔會煮到好老,亦唔是落好多鬆肉粉好假既肉感。3粒太陽蛋都係半生熟,一吉落去爆哂漿😳個汁都好夾!老實講呢個餐係唔少茶記/冰室都有既頹飯,但真係食頹飯先見到餐廳既真章,我會話算幾出色,仲要靚靚擺盤😳!

例湯係蓮藕紅蘿蔔雞腳湯。我地2碗都淨有蓮藕同豬骨無其他配料。個湯我會話ok,一定唔是平時好足料個種老火靚湯架啦,但起碼唔是好多味精好假個種例湯~

餐廳入面都寬敞,枱同枱之間either 有隔板/隔開1.5米,坐得好舒服唔會逼,侍應的態度都好好~可能新店開張都好多人排隊😳但因為入面多枱,我地攞飛要等14個冧把,都係等左20分鐘,附近商場行個圈番黎岩岩好有位!

最後我地2人埋單109蚊,飽到上心口,今次真係蕭生好耶多謝蕭生😳😂~
堅。鮑魚花菇花膠滑雞石鍋濃湯烏冬
2020-10-04
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$50 (Tea)
堅。鮑魚花菇花膠滑雞石鍋濃湯烏冬