2024-05-27
今日去接小朋友放學,聽啲媽媽朋友介紹學校附近有間買點心嘅舖頭,菠蘿包仔入邊真係有菠蘿,我帶小朋友一齊去買下午茶,點知見到佢入邊啲嘢食真係好抵食,凍包都只係12-13蚊到一盒,買定幾盒呢幾日做早餐。菠蘿包仔除咗真係有菠蘿粒,仲有奶黃餡,外皮脆脆地入邊甜甜地,小朋友最愛。其他點心都一樣出色,而且款款都大大粒,燒賣每粒都有大大隻蝦,鹹水角同埋煎堆外面煙煙韌韌,入邊唔會太甜,當下午茶食真係好滿足。蘿蔔糕分量十足,每一啖都食到蘿蔔絲,蒸飯更加係大碗夾抵食,我見到碗飯超級滿,味道仲要唔錯,最重要係真係好平啊!我買咗幾份凍包,紫薯包同埋流沙包,入邊都唔會太甜,做小朋友早餐啱啱好,不過最唔估唔到係我貪得意買咗一份章魚雞粒,夜晚就咁蒸嚟食,估唔到超級好食,章魚好惹味,我覺得一盒兩個人食啱啱好,用嚟送飯非常精彩。