2012-07-27
呢晚去到唔係好多人,見到裡面枱都有好幾枱客,不過我最想係坐係榻榻米到,好野有吉位可坐!!拎起手上的Menu,與我係瀰月屋初期開張時的好似差唔多,不過呢間時不時會有D「期間限定」的甜品名貼係牆上,想試新野一定要留意啦,不過今次我來嘅目的唔係「期間限定」,而係<原個焗蘋果批> ,另外又掛住宇治金時刨冰,所以就揀咗<赤豆抹茶豆腐> 。當我點餐時,店員表明<原個焗蘋果批> 要等25分鐘,因為係即叫即製的,問我有冇問題?OK,照上丫唔該!先來<赤豆抹茶豆腐> $33只係等咗約6分鐘便上枱,分量唔大,個碗更似我係吉吉島$12店買果D添,不過用上小木匙都幾靚。頂層有紅豆粒粒蓉加紅豆蓉鋪係抹茶豆腐上面,綠色的抹茶豆腐好結實且微冷,開頭怕似豆腐花軟淋淋添,原來係有少少實的的嘅質感,唔錯,只是有感抹茶味唔夠重。而紅豆蓉只是淡淡的甜,當然如果再多少少紅豆就更夾囉。<原個焗蘋果批> $48呢個真係幾乎每枱客人都會點嘅,至少我坐低後見到佢係廚房出來都有4~5個喇。其實只睇相嘅話真係覺得好貴,邊值呀?但當我知道係即叫即造,來到時真係熱辣辣,蘋果起核後原個蘋果放入酥皮裡面焗,酥皮十分之鬆脆,出爐後切開四份上枱,真係
先來<赤豆抹茶豆腐> $33
而紅豆蓉只是淡淡的甜,當然如果再多少少紅豆就更夾囉。
<原個焗蘋果批> $48
但當我知道係即叫即造,來到時真係熱辣辣,蘋果起核後原個蘋果放入酥皮裡面焗,酥皮十分之鬆脆,出爐後切開四份上枱,真係都幾大個喎!!
蘋果帶少少肉桂味,中間夾上吉士餡,吉士餡其實都幾甜,好在唔太膩,幾好味!$48個都算係物有所值嘅。
不過要成個蘋果批食哂都幾係野,最好真係搵多個朋友一齊Share,起碼可以分擔下D卡路里同叫多幾款野食嘛。