潮食 (乙明邨街市) (沙田)♡︎𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧&𝗦𝗡𝗔𝗖𝗞♡︎$31 豬柳蛋雞蛋仔(9.5/10🌟)💚ᴇɢɢ ᴡᴀғғʟᴇ ᴡɪᴛʜ sᴀᴜsᴀɢᴇ ᴀɴᴅ ᴇɢɢ💚🐷豬柳蛋雞蛋仔嘅配搭幾特別,🍳好少聽雞蛋仔會配豬柳蛋。🥚雞蛋仔入面擺咗好多芝士🧀,豬柳蛋切粒平均分布喺雞蛋仔入面。雞蛋亦都係混合芝士,而唔係一整塊熟蛋🍳。整體想法新穎得來,食落都夾。有時當早餐或午餐都好正✨。我自己唔知點解食妮個雞蛋仔就不斷食停唔到口😙$26 抹茶紅豆格仔餅(9/10🌟)💚ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ᴇɢɢ ᴡᴀғғʟᴇ💚🥪夾餅嘅質地外面係微脆入面係軟身,食落煙靭。夾餅顏色睇落已經係綠色🍵,應該係一早落咗抹茶粉去溝格餅粉漿,中間既紅豆餡🫘,紅豆餡似日式紅豆餡甜甜地🍬,而且份量係非常非常多✨✨🫡。整體食落紅豆口感好飽滿👍🏻,紅豆醬有日式和風感覺😙。$20/5隻 白菜日式餃子(7.5/10🌟)💚ᴅᴜᴍᴘʟɪɴɢ ᴡɪᴛʜ ᴄʜɪɴᴇsᴇ ᴄᴀʙʙᴀɢᴇ💚日式餃子就相對正正常常,唔算好特出。餃子上面俾咗啲辣油,食落唔算好辣。餃子餡用平時既日式餃子相似~食物:10/10環境:外賣🥡性價比:9.5/10超乎我想像中
潮食 (乙明邨街市) (沙田)

♡︎𝗗𝗘𝗦𝗦𝗘𝗥𝗧&𝗦𝗡𝗔𝗖𝗞♡︎

$31 豬柳蛋雞蛋仔(9.5/10🌟)

$26 抹茶紅豆格仔餅(9/10🌟)
💚ᴍᴀᴛᴄʜᴀ ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ᴇɢɢ ᴡᴀғғʟᴇ💚

$20/5隻 白菜日式餃子(7.5/10🌟)

食物:10/10
環境:外賣🥡
性價比:9.5/10

超乎我想像中餡料俾咗好多,小店做嘢人數唔多,但整出嚟嘅食物好高質,好用心既一間高質小店~感覺可以代表到香港既特色食物🤣

📍沙田乙明邨街9號地下乙明邨街市2-3號舖

#eggwaffle #sausageandeggmcmuffin #matchaeggwaffle #dumplings #cabbagedumplings #waffle #hkfoodie #hksnacks #hkfood #foodhk #豬柳蛋 #雞蛋仔 #格仔餅 #香港小食 #香港小店 #抵食 #高質 #推薦 #用心小店 #潮食