2024-02-13 1303 views
是日年初三,約了朋友拜拜年,嚴格嚟講都唔算嘅,純粹係出嚟見下面啦,本身約佢留下間茶餐廳度食嘢,不過原來新春期間唔開門,行遠少少見到有間茶記响附近,嗰店名咁得意而佢又有開,就食佢啦😆新春期間都有下午茶,全場坐滿,一半係港人一半係國内人,店來好不熱鬧。仲有一個朋友未到,咁就食住等啦,我哋落咗餐一陣,食物好快就上了👍⭐半島鹹牛肉炒飯朋友叫的炒飯,雖然一次過炒好多份,但都炒得香口唔油膩,份量也不算少,飯粒粒金黃,真係幾好食。⭐吉列豬扒配沙律自己叫咗個吉列豬扒拼沙律,似乎呢個都係店內名物,見到好多食客都叫呢樣呢😋豬扒大大塊,新鮮炸起好香脆,沙律係雜果沙律,除咗雜果仲撈咗啲椰果,甜甜哋有咬口。⭐棒子醬果仁西多士後加嘅西多士,麵包特厚睇起上嚟超大舊,西多士中間夾咗朱古力醬,上面仲淋咗好多棒子醬,食落香甜好正👍⭐熱檸茶 & 熱檸水新年食得嘢多,我哋決定飲返個熱檸水/茶解下膩,一杯有四片檸檬,檸味十足👍⭐脆脆華田朋友就叫咗個脆脆華田,阿華田沖得好濃,飲落好滑又唔過甜,正喎😍新春期間有加一,但價錢依然貼地親民,加上食物味道唔錯,唔怪得咁多人嚟食嘅。

⭐半島鹹牛肉炒飯

⭐吉列豬扒配沙律

⭐棒子醬果仁西多士

⭐熱檸茶 & 熱檸水

⭐脆脆華田

2024-02-12
$50 (Tea)