2018-04-20
太耐冇去台灣了,今日係太子食到一個台式風味食品真係要介紹下朋友食,從前去台灣必食奶油蝦及胡椒蝦,但現在連夜市已經很少,想不到在香港太子可以食到味道比從前食到的更啱口味,去到點了幾種我最想食的,見老闆從門口魚缸撈起最新鮮的水產拎去加工,未食已經感覺很食材新鮮!坐了一會先來兩個前菜香蔥滷水炸大腸及醉雞卷,前者聽老闆講係先滷好再炸所以我食落都覺脆口得來點點滷水味道,醉雞卷聞到很香酒味入口不會太濃雞肉入味好食!過了一會奶油蝦先到,個個放入口咬時第一個反應係嘩~好味喎咁香既奶油味好正啊,另外胡椒蝦亦差不多時候到,放入口第一個反應亦一樣好香啊好野味,兩種蝦的對比一個甜一個辣配合得好正!未食完這餐朋友已經講定下次可以食埋其他口味哈哈~!最後上埋火焰雪山焗鮮魚,上枱跟手就點火喇真係好特別,等到火沒了即搶著分來食,魚肉很滑很好味,來到都要試下佢啊!
坐了一會先來兩個前菜香蔥滷水炸大腸 及醉雞卷 ,前者聽老闆講係先滷好再炸所以我食落都覺脆口得來點點滷水味道,醉雞卷聞到很香酒味入口不會太濃雞肉入味好食!
過了一會奶油蝦先到 ,個個放入口咬時第一個反應係嘩~好味喎咁香既奶油味好正啊,另外胡椒蝦 亦差不多時候到,放入口第一個反應亦一樣好香啊好野味,兩種蝦的對比一個甜一個辣配合得好正!未食完這餐朋友已經講定下次可以食埋其他口味哈哈~!
最後上埋火焰雪山焗鮮魚 ,上枱跟手就點火喇真係好特別,等到火沒了即搶著分來食,魚肉很滑很好味,來到都要試下佢啊!