2019-06-29
每日返工放工咁單調,唯一可以令我有動力既就係放工食好野!今次揀左間位於太子既西餐廳,叫「home sweet home」,一入到去,果然店如其名,每張檯都有朵玫瑰同埋蠟燭,再配合幽暗既燈光同埋浪漫既音樂,果然係sweet home!講返食物先,佢既set都會有份前菜,分別係「黑魚子蟹肉他他」、「海鮮酥皮小盒」同埋「龍蝦菠菜湯」,三樣都小巧玲瓏,又精緻又好食!至於主食方面,我地先黎一個「澳洲和牛牛柳。芝士烤波士頓龍蝦」,牛柳叫左七成熟,黎到切開就知係頂級,肉嫩多汁,每啖都值得細味!而龍蝦都好有鮮味,所以就算D殼幾難拆都唔好浪費每一小撮肉!另外仲叫左一個套餐「香煎挪威三文魚。燒原隻虎蝦」份三文魚鮮甜肉厚,虎蝦都係啖啖肉,同埋有好多薯菜伴碟,一定夠飽!之後就係甜品啦!係朱古力心太軟!一刀輕輕切下,入面既朱古力就應聲流出,食落去甜到漏呀!最後要介紹飲品,分別叫左杯「洛神花蘋果蜜」同埋「莫希托」。前者有盞紅色燈係杯野飲入面,好夢幻!杯飲品酸酸甜甜好開胃!而「莫希托」係檸檬混入香茅既特色飲品,幾得意!