2017-11-10 842 views
喺香港住咗好多潮州人 所以通街都係潮州嘢食 有牛雜有牛丸 又有打冷 乜都有 我雖然唔係潮州人 但係我一樣好鍾意食潮州嘢食 有時候同埋朋友一齊去食就會係最開心 我條女知道我鍾意食潮州嘢 佢就話請我食氹我開心 有girl friend請我食飯我就梗係開心啦汕頭椒醬肉 $28 真係冇諗過28蚊會咁大碟 最初真係仲以為自己睇錯價錢 辣椒醬肉味道鹹鹹地又辣辣地 一邊食一邊送啤酒真係very good 唔係講笑真係好好食蔥花海蜇 $38 海蜇大大條 成條橡筋咁樣 又爽口又彈牙 食落呢煙煙靭靭 味遵就係好似有啲麻油味咁樣 加埋啲蔥花好好食 我以為我好鍾意食 但原來我個friend更加鍾意食鹵水五花肉 $88 我食過好多年打冷都未食過呢個鹵水五花肉嘅 今次係個侍應介紹話好食嘅 所以就叫嚟食 雖然五花肉係有啲肥豬肉咁樣 但其實瘦肉去多個肥肉㗎 呢個五花肉食落去好淋好入味 食落去唔會覺得好肥 不過食完會唔會肥咗幾磅就無從稽考 Hahaha 講下笑啫 冇咁嘅事 冇咁嘅事鮮茄九肚魚烙 $98 原先我係想食蠔餅嘅 不過條女好堅持咁樣都話要食呢一個鮮茄九肚魚烙 咁就叫嚟試下啦 原來味道好特別 喺蛋餅裏面食到有鮮

鮮茄九肚魚烙 $98 原先我係想食蠔餅嘅 不過條女好堅持咁樣都話要食呢一個鮮茄九肚魚烙 咁就叫嚟試下啦 原來味道好特別 喺蛋餅裏面食到有鮮茄又食到有九肚魚 好特別 好好味

我見到有啲潮州甜品係好特別嘅 不過好飽啦 堅食唔落 唯有等下次食
Type of Meal
Dinner