2010-03-14
今日一行六人去咗中環嘅 Balalaika 慶祝媽咪生日,之前訂枱講咗係慶祝生日,餐廳亦好識做地安排咗個驚喜!Starter: 我地叫咗五種唔同餡嘅包:豬肉(似肉醬意粉嘅肉醬)、火腿芝士(好味,溶咗嘅芝士質感好似流沙)、磨菇、玉桂蘋果同三文魚(我無試呢三隻,不過聽講都幾得)。湯:叫咗牛尾羅宋湯、羊肉湯(無酥味!)同南瓜湯,餐廳幫我地一開二之餘仲好有心咁用原裝碗裝,唔係求其俾隻碗你,nice touch!Main Course:-Sausage Platter:餐廳是日推介,有起碼四款唔同嘅腸、好脆嘅薯仔同菜絲。Portion 幾好,每個人每樣都試到;-紅椒汁牛柳配飯:因為有個小朋友所以揀咗個飯,味道一般;-牛肉串燒:Balalaika 名菜,哥仔特登提我地要唔要影相,好細心;之後係熟練嘅點火,勁!最好嘅係:我地叫七成熟,燒完之後完全唔韌,啱啱好!-羊肉粒飯配羊肉同羊肋骨(正名唔記得...):極力推介,飯入面 D 肉同個飯好夾,D 羊肋骨唔韌,好好味,下次去絕對會再叫!環境:好好,因為係星期日所以成間餐廳得我地一枱,唔嘈,音樂亦唔大聲服務:招呼我地個哥仔同姐仔都好好禮貌,亦都好幫忙,當大
Main Course:
-紅椒汁牛柳配飯:因為有個小朋友所以揀咗個飯,味道一般;
服務:招呼我地個哥仔同姐仔都好好禮貌,亦都好幫忙,當大家好雀躍要去冰房嘅時候哥仔逐件褸遞俾我地;屋企人唔行得樓梯,佢提議兜路去搭貨梯,最難得嘅係,走嘅時候佢竟然記得,仲主動問駛唔駛搭返嗰部貨梯走添!!值得一讚,希望平日同多人嘅時間都會 keep 到啦。
驚喜:食完主菜後有問阿哥仔係咪送 baked Alaska,人地一早準備晒啦。之後佢地播生日歌同推個甜品出嚟,成個氣氛都好好。最估唔到嘅係:佢送咗個俄羅斯公仔俾媽咪,仲好有禮貌咁講生日快樂添!連我同我個妹都估唔到,媽咪就梗係好開心啦!
總結:整個 dining experience 都好好,好有驚喜,希望今次唔係一個獨立事件,而係間餐廳真係好有心去做啦...
特別加許:今日 serve 我地張枱兼教我地點讀個餐廳名嘅哥仔!!