2017-01-06
琴晚收工去深水埗搵細妹食飯,天寒地凍,緊係搵個地方“碌一碌”啦,本身係一名火鍋愛好者,細妹係附近返工,問佢有咩好介紹,佢就話最近係西九附近開左一間新嘅火鍋店,聽同事feedback唔錯,又唔想專登出返旺角搵野食,就即管去試一試啦,點知,一試,竟然有驚喜喎!本來想試試個雞煲,但可惜細妹唔食辣,唯有試其他啦,今次就叫左個“滋潤花膠醉雞鍋”,等左3分鐘都冇,已經有人送到,一尼到,已經聞到花雕酒香,將雞連酒湯一齊倒落煲,唔洗5分鐘,一開蓋,嘩!不得了,一陣陣酒香同紅棗杞子味涌哂出尼,先飲啖湯,一個字!“爽”飲完寒意盡消,再食雞肉,簡單講重點,入味!肉質嫩滑!一食就食得出,廚房有花足夠時間心機去慢慢醃製,絕唔係粗製濫造,有用心,抵讚!食完雞,當然到打火邊爐啦,由肉食到各式蔬菜都應有盡有,特別一提,大家如果尼依度食,一定要叫滑牛肉同埋墨肉滑,蝦滑,包你唔會後悔,我encore叫左3輪,真係好彈牙,好新鮮!飲品方面,打邊爐又點少得啤酒啊,但可惜,老闆話酒牌仲要少少時間,所以你地如果想飲,唯有自己帶住上尼先啦,老闆話,雪櫃任放,唔會另外收費,但估唔到係,雖然冇啤酒飲,又比我發現另有驚喜,除左一般各類型
飲品方面,打邊爐又點少得啤酒啊,但可惜,老闆話酒牌仲要少少時間,所以你地如果想飲,唯有自己帶住上尼先啦,老闆話,雪櫃任放,唔會另外收費,但估唔到係,雖然冇啤酒飲,又比我發現另有驚喜,除左一般各類型氣水果汁,老闆竟然有心到自己煲洛神花茶同夏枯草,依兩樣都係消滯解膩嘅好幫手,食依種任食火鍋,有佢地,真係食再多都唔怕!
個煲煲到禁上下,全晚令我覺得最驚喜同滿意嘅地方出現啦,大家去開打邊爐或食雞煲都知道,出面其他鋪頭,比你用尼加湯嘅好聽就係叫湯,直接d講,大家都心理有數,都只不過係水加味精,但依度竟然係用雞同豬骨淆出尼高湯!!
壺湯就禁用眼睇,已經睇到一層薄薄嘅雞油係面,開蓋一聞,一陣豬骨味已經出左尼,當你需要加湯繼續作戰嘅時候,唔會令你愈食愈淡,只會保持最好作戰狀態!繼續食多round!
結尾當然尼一個完美嘅雪糕啦!
依度地址又就腳,係正西九斜對面,好易搵,鋪內環境又整齊企理,最緊要係,通風夠好,唔洗驚打完邊爐果陣油煙味,最最最緊要,價錢認真唔貴,大人$158,睇尼,以後再去深水埗接個妹收工,食飯唔識專登出翻旺角啦~