2009-04-08 25 views
老婆心血來潮想去啲好食又好feel嘅餐廳食飯.........佢自己上嚟openrice search吓邊間好....最終決定咗Al Dento Soho.當日我接埋老婆收工搭的士上嚟soho,我地係伊利近街落車,順道睇下呢度仲有啲咩好嘢食同埋感受一下呢度嘅氣氛~呢度都算易揾,但地方就好細,不過裝潢唔錯好有氣氛,情侶談心fit晒。我地無訂枱,起初我地被安排坐留下一張超窄又逼嘅枱,不過waiter話俾我地知仲有上層,於是我地轉上樓上坐,但其實上面都係一樣咁細同窄。不過上面都好,係一張獨立二人枱,唔駛好似搭枱咁。呢度menu同waiter/waitress都係全英文,所以如果你英文唔係咁好就可能要先補習吓~我地是晚叫咗一個煙三文魚伴意式凍肉做startar、意大利雲吞同U.S Sirlion steak做main、甜品就係老婆最愛嘅chocolate pudding ~ 心太軟先講startar,因為老婆無特別心水嘢想食,所以由我發板。我唔識叫,見呢款好似唔錯有好多肉(至少有我最愛嘅smoked salmon、其他startar只係啲豆類......),但其實好普通,salmon ookk
不過上面都好,係一張獨立二人枱,唔駛好似搭枱咁。
我唔識叫,見呢款好似唔錯有好多肉(至少有我最愛嘅smoked salmon、其他startar只係啲豆類......),但其實好普通,salmon ookk,有少少"腥味",其他肉就好普通,同去citysuper買一啲凍肉返屋企食一樣......
老婆就唔係好啱食啦。
到main了,分別係我嘅至愛Sirlion steak同老婆鍾意嘅Ravioli:
先講Ravioli:我地揀了白汁,Ravioli比較扁平,食落味道就一般,料唔算多同無味。
好在白汁唔錯夠creamy同香,整體只能說尚算合格.....
Sirlion steak我揀了U.S.的,因waiter介紹U.S.的比較大份同厚生。我叫了medium,但grill得過咗少少,但肉身有味同幾juicy,可以食得出佢真係用"燒"的方法煮成,食落好香口。
份量都好大份,所以食完startar同main都已經好飽。
最後係chocolate pudding,因為係老婆嘅至愛,所以佢食startar同main時留咗肚.....
心太軟啲chocolate汁好好食,唔太甜夠熱又有朱古力味,外層做得好好。
整體食物質素ok,但氣氛十分之好,好有格調又浪漫!我地食得好開心!

$300 (Dinner)