2018-12-13
一向我都好鍾意食特色嘢食,今晚就去學煮土耳其菜一入到鋪頭就好有中東風情氣氛,好有異國情懷陳列架上面仲有唔同嘅當地特色物品食物可以買雖然第一次學煮土耳其菜但真係一試難忘首先學煮土耳其咖啡,佢係熱沙上面煮,好得意.首先加熱左D沙,然後開始煮制,煮到咖啡油開始出黎,就差唔多得.全程導師會指導我地,好細心份量似飲espresso, 未飲先聞下佢嘅香味,唔太濃味,飲到甘中帶甜味,嗒落有細滑感,細意慢慢品嚐都帶來新鮮感,頗易入口之後開始學煮土耳其菜,之前無咩慨念,今日由老師全程講解再示範特別係呢一個伊斯坦堡烤雜菜薯仔配自製乳酪薯仔烤得香香脆脆 食落香烤味十足雜菜吸收晒精華,超級香口,乳酪味道清新好好食 至於土耳茸牛肉腸薄餅我都比一百分👍🏻薄餅配合特色調味既牛肉腸兩者一齊食 一脆一冧 口感一流有機牛扒菇配土耳其芝士都好好食,我地落左好多芝士,味道好香濃平時牛扒菇多數切細片食今次依個咁大舊 估唔到有幾好口感好爽口菇味吾算濃,配合芝士就相輔相成好夾味道比較清新,可以去除菇既油膩感,整體食落好新鮮老師教煮食時好細心,除左教做菜技巧,仲講解左好多土耳其既文化,旅遊,歷史,今次真係獲益良多
一入到鋪頭就好有中東風情氣氛,好有異國情懷
陳列架上面仲有唔同嘅當地特色物品食物可以買
雖然第一次學煮土耳其菜
但真係一試難忘
全程導師會指導我地,好細心
特別係呢一個伊斯坦堡烤雜菜薯仔配自製乳酪
薯仔烤得香香脆脆 食落香烤味十足
雜菜吸收晒精華,超級香口,乳酪味道清新好好食
至於土耳茸牛肉腸薄餅我都比一百分👍🏻
薄餅配合特色調味既牛肉腸
兩者一齊食 一脆一冧 口感一流
平時牛扒菇多數切細片食
今次依個咁大舊 估唔到有幾好口感好爽口
菇味吾算濃,配合芝士就相輔相成好夾
味道比較清新,可以去除菇既油膩感,整體食落好新鮮