2017-01-13
是優質食材遇上廚師神來之手的作品,無論視覺、味覺都令我太嘩然了!多謝好朋友介紹我認識這家私房菜,最重要就係請我食,真係出心出錢又出時間了!小美人我愛你喔!「柚子醋碳燒吞拿魚」賣想已令我垂涎三尺,入口甘香吞拿魚配合柚子醋汁帶微薑汁味妙絕,未算啊!食完二片吞拿魚底層有二條已滲入所有汁之秋葵,帶我去到另一個食物層次「松茸菌乾鮑燉赤肉湯」材料豐富一碗湯內有鮑魚、准山、紅棗、松茸、瘦肉,服務員放上檯面已聞到陣陣香氣,熱騰騰非常香甜滋潤夠哂火喉,真係間中補一補唔使幫襯藥材舖「星州醬北海道元貝」酸酸辣辣似泰國酸甜醬,脆炸蓮藕片味道似薯片,個人認為此片會比薯片低卡,進入主角刀切北海道大元貝,廚師巧手令元貝之鮮、嫩、滑控制得淋漓盡致,這道滋味獨特的菜式可算是結合了中西日烹調心思!「野菌黑松露五頭老虎蝦球」單是賣相已叫我吸睛,老虎蝦的肉質爽脆彈牙,底層是盡吸入蝦汁之糯米飯,甜不再講咬落去糯香軟滑纏綿口感十分過癮,如果份量多少少就更加滿足!「金榜醬汁西紅柿餃」喇沙汁加師傅秘制醬汁味道係加強喇沙中之沙嗲味,餃子帶有小肥豬肉配西紅柿做餡料味道啖口,恰好與湯汁配合得天衣無縫,我就連湯汁都全掃清「濃湯日本稻庭麵」彈
賣想已令我垂涎三尺,入口甘香吞拿魚配合
柚子醋汁帶微薑汁味妙絕,未算啊!食完二片吞拿魚底層有二條已滲入所有汁之秋葵,帶我去到另一個食物層次 「松茸菌乾鮑燉赤肉湯」
材料豐富一碗湯內有鮑魚、准山、紅棗、松茸、瘦肉,服務員放上檯面已聞到陣陣香氣,熱騰騰非常香甜滋潤夠哂火喉,真係間中補一補唔使幫襯藥材舖 「星州醬北海道元貝」
酸酸辣辣似泰國酸甜醬,脆炸蓮藕片味道似薯片,個人認為此片會比薯片低卡,進入主角刀切北海道大元貝,廚師巧手令元貝之鮮、嫩、滑控制得淋漓盡致,這道滋味獨特的菜式可算是結合了中西日烹調心思! 「野菌黑松露五頭老虎蝦球」
單是賣相已叫我吸睛,老虎蝦的肉質爽脆彈牙,底層是盡吸入蝦汁之糯米飯,甜不再講咬落去糯香軟滑纏綿口感十分過癮,如果份量多少少就更加滿足! 「金榜醬汁西紅柿餃」
喇沙汁加師傅秘制醬汁味道係加強喇沙中之沙嗲味,餃子帶有小肥豬肉配西紅柿做餡料味道啖口,恰好與湯汁配合得天衣無縫,我就連湯汁都全掃清 「濃湯日本稻庭麵」
彈牙稻庭麵配上用雞同蝦煮成之濃湯,令麵條之質感,與濃湯配合得恰當,最後一道湯麵都吃得我不亦樂乎! 「棗皇雪梨茶」
窩心紅棗煲雪梨,甜甜蜜蜜滿載幸福感覺 這裡有三個區域,有私人大房可供十六人包房,最好玩係仲有K 唱,另外有室內區及戶外區、戶外可BBQ 更可方便一眾煙民,自由度極高。