2019-05-08 70 views
北海道爐端燒係亞士厘道,喺尖沙咀地鐵站行過去只係幾分鐘時間,真係好方便。一入到去就見到好多日式燈籠,成間舖嘅裝修好特別,好有日式風味。首先一定要推介嘅就係佢嘅海膽魚籽蟹肉蟹膏燒。佢嘅賣相真係超級靚,海膽、三文魚子同蟹肉夠晒鮮甜,而蟹膏就帶有海鮮嘅鹹味,四樣嘢嘅味道非常夾,一次過將佢地擺入口,真係好正。另外我哋嗌咗佢嘅左口魚邊壽司,左口魚充滿油脂,入口即融,同一般嘅連鎖壽司店嘅左口魚真係有好大分別。如果係鍾意食左口魚嘅話,個人認為呢樣係必嗌嘅菜式。炸日本生蠔一共有五隻,每一隻都炸到熱辣辣脆卜卜,啲炸粉唔會好厚,真係做到外脆內熱,而且食得出啲生蠔好新鮮,一啲都唔腥,點埋佢特配嘅醬汁,真係好好食。油甘魚刺身又厚又大件,色澤同紋路都好靚,魚肉非常鮮甜。炙烤三文魚押壽司一共有六件,係本身已經有醬油嘅壽司飯上面擺上厚厚嘅三文魚,將三文魚炙燒之後再加上三文魚子,同一般嘅卷物好唔同,非常值得一試。最後我哋嗌咗個好足料嘅帶子魷魚燒,上面有好多紫菜同埋木魚絲,蛋入面就有好多帶子同埋魷魚,配埋佢嘅沙律醬同燒汁一齊食,真係好有日式風味。希望下次有機會可以試埋佢其他菜式啦。

油甘魚刺身又厚又大件,色澤同紋路都好靚,魚肉非常鮮甜。

希望下次有機會可以試埋佢其他菜式啦。