2017-05-06
同牛魔王行街,梗係要一齊去食牛魔王嘅嘢啦,去到附近見到有一間御前牛盛嘅日式涮涮鍋,我哋兩個就入去試吓。店員都好好服務,帶埋我哋上去,仲安排左一張卡位俾我哋坐,位置好寬敞。然後店員俾咗張火鍋紙我哋選擇,我哋就揀咗椰子雞煲湯底,好得意呀!真係有一個椰子俾我哋架,將入面啲椰子水倒入個鍋入面,咁樣真係原汁原味椰子雞煲,而且湯底入面都有好多雞,聞起嚟好香呀!等個湯底滾之前,我哋就出去睇吓有乜嘢小食食,原來出面有啲自助小食、壽司、沙律、火鍋配料、醬油吧,比客人自己去攞,因為實在太肚餓啦,我哋就攞咗壽司返去食左先,三文魚壽司好新鮮,而且有三文魚腩架,必食啊!另外啲餐前小吃例如螺肉同埋八爪魚都好好食,細細碟可以醒胃。 食火鍋最緊要梗係有混醬啦,仲有我至愛嘅生雞蛋啊,而且有好多混醬配料選擇,有辣有唔辣,任君選擇。之後我哋就返埋位食埋啲刺身,刺身好靚呀,而且望落去都好新鮮啦,刺身都有好多款選擇,我哋就揀咗六、七款刺身嚟食,樣樣都好好食,食落去有鮮甜嘅味道,必食係三文魚同埋甜蝦刺身啦。火鍋配料有好多種類選擇,分得一清二楚,好清晰可以比客人選擇,而且係任叫架!不過當然就唔好浪費食物啦。餐紙分咗牛肉類、海鮮類同
然後店員俾咗張 火鍋紙我哋選擇,我哋就揀咗椰子雞煲湯底,好得意呀!真係有一個椰子俾我哋架,將入面啲椰子水倒入個鍋入面,咁樣真係原汁原味椰子雞煲,而且湯底入面都有好多雞,聞起嚟好香呀!
等個湯底滾之前,我哋就出去睇吓有乜嘢小食食,原來出面有啲自助小食、 壽司、沙律、火鍋配料、醬油吧,比客人自己去攞,因為實在太肚餓啦,我哋就攞咗壽司返去食左先,三文魚壽司好新鮮,而且有三文魚腩架,必食啊!另外啲餐前小吃例如螺肉同埋八爪魚都好好食,細細碟可以醒胃。
之後我哋就返埋位食埋啲 刺身,刺身好靚呀,而且望落去都好新鮮啦,刺身都有好多款選擇,我哋就揀咗六、七款刺身嚟食,樣樣都好好食,食落去有鮮甜嘅味道,必食係三文魚同埋甜蝦刺身啦。
火鍋配料有好多種類選擇,分得一清二楚,好清晰可以比客人選擇,而且係任叫架!不過當然就唔好浪費食物啦。餐紙分咗牛肉類、海鮮類同埋蔬菜類。我哋每樣都叫咗一啲,最重要梗係食牛啦!我哋兩個人都叫咗好多牛,就咁望落去啲牛半肥瘦,而且咬落去唔靭,容易咬,咁嘅價錢有咁嘅質素嘅牛,梗係食盡佢啦,哈哈!所以嚟到必食嘅係牛。
海鮮類我哋就揀咗好多海蝦,只需要放入鍋大約2-3分鐘,啲蝦就會變咗鮮橙色,啲肉仲要好爽口啊,不過記緊唔好放咁耐,如果唔係啲肉就會變「鞋」啦。
食唔夠飽又唔想等落單,可以出去自助 火鍋配料吧自己夾,好方便,佢啲丸類好好食,特別係貢丸同埋牛丸,咬落去好爽口啊,好有口感,而且仲要大大粒。
飲品方面都有好多選擇,有我至鍾意既巨峰呀,佢仲有果汁先生系列嘅蜜瓜奶啊,正!
最後就梗係食返啲甜品啦,我最鍾意佢有韓國朱古力脆皮,雲呢拿係入面嘅雪糕,我仲食咗兩三個啊,另外又有雪米糍同埋牛奶冰冰食,呢一餐真係好豐富,捧住個大肚腩出門口,哈哈!
最後埋單都係$400都唔使啊,即係一個人$200都唔使,仲要包埋有升級 刺身食,價廉物美,下次會再嚟過食!😋