2023-05-12
尖沙咀Brick Lane一向好出名食正宗英國All day breakfast,今日夜晚約咗朋友去食飯,店主係係英國讀書,好想將正宗英國菜帶返嚟香港,所以all day breakfast 有特別嘅食材,例如羊雜布丁同豬血腸。 我哋嚟到梗係要試下Brick Lane Full English,個份量真係超足!有兩隻雞蛋、煙三文魚、豬血腸、肉腸、火腿、煙肉、約克郡布丁、番茄、焗豆,同埋薯餅!全部都好新鮮,肉質又好滑嫩,特別係焗豆,煮得剛好唔會太腍。特別鍾意佢哋嘅薯餅,同埋佢地嘅麵包都好特別,用咗sourdough麵包烤成,有啲酸味同啲脆口,超好食!如果你想食啲肉,咁就可以揀佢哋嘅Big Plate,我要咗側腹牛扒同薯條,味道好濃郁,肉質又好嫩,啲肉汁夠多。薯條都炸得恰到好處,夠脆夠熱,同埋唔會太油膩。小食要咗個Nachos,上面有芝士、牛油果醬、酸奶油同埋番茄莎莎醬,味道好豐富,鹹鹹甜甜好開胃!最後嚟到我最愛嘅部分啦,就係甜品,我要咗Skillet Pancake!佢係一個鐵鍋煮嘅鬆軟煎餅,上面撒滿咗啲鮮莓,再淋上濃郁嘅奶油同埋蜜糖,一口咬落去,好甜好香,好鬆軟,味道亦都好好。鍾意飲雞
鍾意飲雞尾酒嘅我地當然試咗Brick Lane 嘅signature cocktail 啦,Flaming Passion同The Circuit Park,都好好味!Flaming Passion有vodka、菠蘿汁、百香果同埋檸檬汁,味道好濃郁,好易入口。The Circuit Park有龍舌蘭、Grand Marnier、黑朗姆同埋檸檬汁,味道好醇厚,同埋好refreshing。
總括來講,呢間嘅British breakfast真係超級推介!食物好好食,價錢又親民,仲有好多款好味嘅雞尾酒,真係好啱大家去嚟試下!
BRICK LANE Gallery
地址
尖沙咀棉登徑17-23號地下
G/F., 17-23 Minden Avenue, Tsim Sha Tsui
營業時間
星期一至四10:00 - 22:00