2018-05-31
Yeah! 老公又帶我食好野! 話上次食過既omakase唔夠正宗,唔夠正! 所以book左間正宗又正既omakase,同我去試!道鮨 - 係銅鑼灣既其中一間高級日本菜,專食omakase,老公仔話每人起碼千幾蚊!我都係第一食咁high class既日本菜…好期待啊!道鮨的格調好高,裝修雅緻, 入去之前,我鬧左個笑話,因為係門口見到有menu就八卦望下,睇下一陣食乜,點知我只係見到menu上有lunch set,無其他野,就覺得好奇怪! 點知老公串我:"呢度係高級日本餐廳,專食omakase,話明廚師發板,又點會有menu呢!" 呵…未食過嘛!入到去見到有張好長既bar台,有好多客人已經坐左係度,睇緊廚師整緊野食! 呢個真係omakase既特式!不過今次好full, 所以坐返台! 無耐店長就問我地有無咩唔食,咁基實我地好多野都食既,所以呢餐乖乖等食!前菜 - 松前漬 / 日本番茄 / 高野豆腐終於有得食啦! 前菜有三小碟,用木托裝起,好精緻啊! 松前漬原來係醃昆布+蘿蔔,酸酸地好開胃啊! 不過蘿蔔口感好得意,初先咬落去覺得彈牙,仲以為係魷魚添,好得意! 至于日本番茄呢,並無配一般既麻醬
道鮨的格調好高,裝修雅緻, 入去之前,我鬧左個笑話,因為係門口見到有menu就八卦望下,睇下一陣食乜,點知我只係見到menu上有lunch set,無其他野,就覺得好奇怪! 點知老公串我:"呢度係高級日本餐廳,專食omakase,話明 廚師發板,又點會有menu呢!" 呵…未食過嘛!
入到去見到有張好長既bar台,有好多客人已經坐左係度,睇緊 廚師整緊野食! 呢個真係omakase既特式!不過今次好full, 所以坐返台! 無耐店長就問我地有無咩唔食,咁基實我地好多野都食既,所以呢餐乖乖等食!
前菜 - 松前漬 / 日本番茄 / 高野豆腐
松前漬原來係醃昆布+蘿蔔,酸酸地好開胃啊! 不過蘿蔔口感好得意,初先咬落去覺得彈牙,仲以為係魷魚添,好得意! 至于日本番茄呢,並無配一般既麻醬,而係配蛋黃醬,味道又幾特別喎! 至高野豆腐呢,望落去唔似滑豆腐,顏色帶黃,有d似玉子豆腐,不過係有咬口d既,唔會一咬就散,好fresh!
刺身三點 - 水八爪魚 / 櫻目鯛 / 牡丹蝦
壽司五點 - 深海池魚 / 左口魚邊 / 愛侶魚 /依佐木魚 / 帆立貝
之後係食愛侶魚,其實唔知呢隻係屬于甚麼類形既魚,但魚身係好靚既粉紅色, 上面有淺淺既紋路,加上廚師斜刀切左幾條紋,成件藝術品咁靚
至于深海池魚呢, 真係刺身既精品,魚味重又勁多魚油,入口即融既口感超正!
依佐木魚呢,魚皮燒過,特別香濃,薄薄既魚皮貼著魚紅色魚肉,好有魚味,無得彈!
松島蠔配酸汁啫喱
鱧魚煮
極尚壽司五點 - 三文魚子 / 拖羅 / 牡丹蝦 /北海道海膽 /赤貝腳手卷
三文魚子用小碟裝住,飯上面既三文魚子多到跌晒落來,豪氣啊! 而且三文魚子上面淋左豉油,鹹鹹地好鮮味! 正
赤貝腳手卷呢, 赤貝好爽甜,貝類既口感係唔同d既,用來做細細條既卷物就最啱啦!
木魚清湯
甜品 - 赤肉蜜瓜
今次總算見識過真正既omakase, 果然非一般,又食到d好特別既野,雖則唔平,不過真係好好食啊!