2021-07-02
Wagyu Sando $398早排已經想試吉列和牛三文治 今次嚟到Wagyu Yu主要都係為咗佢而嚟事前物色過同product嘅option 如果想舒舒服服堂食+主打和牛+同級數 價格同呢度相差唔遠 入正題 和牛三文治切成四塊 兩串竹籤各串起兩塊上 厚切A5吉列和牛 烘底三文治 魚子醬同金箔鋪面 賣相足已令人流口水味道方面亦成功征服我 一試你就feel到和牛特有果種鬆軟、少少膩但令人滿足嘅口感 三文治脆口 連埋厚身和牛一齊擺入口好正 至於魚子醬金箔都係貴價食材 睇得又食得 如果想再grand d可以+$198配埋海膽 非常邪惡個人幾滿意呢份Wagyu Sando 會推介畀同喜好之人Meat Eater $588中文係肉食者一碟和牛燒肉拼盤 價錢唔算親民 不過為意返我哋係食緊和牛而唔係一般牛上碟見佢擺得好靚 員工介紹返4款和牛部位 分別有牛舌、牛肩胛, 牛西冷同牛肉眼 並建議我哋最後先燒出油多嘅牛肉眼其他部位各有2件 牛舌可能size細少少見有3件 先燒牛舌 口感唔錯 厚切牛舌食起嚟shok shok聲 牛肩胛就相對薄身 我錯手將佢浸左個鹽浴毀左佢 不過友人係話好食 而牛西冷同牛肉眼同
個人幾滿意呢份Wagyu Sando 會推介畀同喜好之人
Meat Eater $588
其他部位各有2件 牛舌可能size細少少見有3件 先燒牛舌 口感唔錯 厚切牛舌食起嚟shok shok聲 牛肩胛就相對薄身 我錯手將佢浸左個鹽浴毀左佢 不過友人係話好食 而牛西冷同牛肉眼同樣地肉嫩汁多
醬汁配料有三款 除左岩鹽仲有燒汁 同埋第三款個人覺得最特色嘅wasabi漬 少少辣但唔似一般wasabi咁攻鼻
如果對個別牛部位情有獨鍾 可以單點160-180g 想試多幾款就可以考慮呢個拼盤
Wagyu Tataki $368
Wagyu Tataki係和牛刺身 薄切 伴碟有辣蘿蔔茸、蔥花、大量洋蔥絲
食法係將蘿蔔茸、蔥花放入另上果碗醬汁 有啲似冷烏冬玩法 然後和牛包住洋蔥嚟食
味道上都ok對我嚟講幾新奇 因為通常熱食開和牛 例如燒和牛雖然比較膩 但係令人格外滿足 和牛刺身就別有風味 無咁strong taste 同埋喺我已經叫咗燒肉嘅前提下 呢碟刺身食落幾清新 可以解下膩 另外一提 橙色嘅辣蘿蔔茸其實一啲都唔辣 老少咸宜