2019-04-06
依間係男朋友食過覺得好食,所以帶我去食既。淨係門口已經好有日本居酒屋feel,不過入面既侍應就唔多有feel,大部分係發音唔純正、非日本人既姨姨黎,不過全部都好nice。一黎先有前菜:我諗應該係三文魚黎,有陣魚油腥味,但個樣好似牛肉,仲有筍粒,我個人唔係咁中意。依個拖羅真係好好食⋯同之前係大阪中央市場食到既有分別,中央市場既軟身啲、入口即溶,唔洗點咬,京笹既反而爽啲,但一樣充滿魚油味,未至於入口即溶,因為口感較爽,不過係香港眾多既日式餐廳,佢真係好出色(當然無得同日本比)無係可以再encore既拖羅!原條池魚刺身,姨姨話要點薑+豉油僻魚腥味,但其實唔洗加薑都得,完全唔腥,只不過加左會豐富左個味道,清新啲~食晒啲肉之後,姨姨會拎走你條魚骨去炸,可以連骨食,超級香脆,完全唔會浪費條魚既任何一忽,抵啊!一向愛食帆立貝既我,反而無好中意依度既,唔夠creamy軟身,但仍然好鮮味。三文魚茶漬飯,依個就一般般啦,無特別令人驚奇,日本既好食啲。壓軸既係海膽壽司!係比千兩好食好多既海膽壽司,質素太概同黑門市場2500yen一粒既鮮味差唔多,唔腥,但唔creamy,同漁市場既真係無得比。都係果句啦,雖然
一黎先有前菜:
原條池魚刺身,姨姨話要點薑+豉油僻魚腥味,但其實唔洗加薑都得,完全唔腥,只不過加左會豐富左個味道,清新啲~ 食晒啲肉之後,姨姨會拎走你條魚骨去炸,可以連骨食,超級香脆,完全唔會浪費條魚既任何一忽,抵啊!
都係果句啦,雖然同日本既相差一大截,但係香港既日式料理黎講,京笹真係很不錯,只係價錢好貴,同一個價位,我諗係日本可食兩餐高質既日式料理了。