1K
2018-07-23 359 views
今日又走到去筲箕灣東大街踩踩場😁😁,嚟一個筲箕灣之Sunday Brunch🍴。究竟去食咩?登~登~登~登…就係嚟咗“有錢佬靚粥”食粥呀~😆😆你哋梗係話我痴咗線,冇病冇痛,好地地, 大熱天時成30度嚟食粥。。。。😲😲😲哈哈~大家真係有所不知,咩叫想食就食,無論天氣好與壞,熱定凍都要食野填飽肚架啦~加上小店名為“有錢佬”我呢位新貴族一定要嚟幫襯啦~其實小店不單只有粥,粥都好有特色,有咸有甜,還有冷麵同其他小食架😉😉。好囉~我同另一位新貴族都已經諗好食咩喇~.我就食“ 紫醉金迷粥”$25(新價錢)你睇成碗粥連碗同餐具都係紫色架💜💜💜,好靚啊~紫薯控或紫色控一定大愛😍😍 。而我呢只顧欣賞食物,不求外表🤣🤣,WOW~真係好好食,入口甜甜地,似食緊蕃薯糖水,但又唔係糖水,因為有白米粥打底,不太甜,紫薯同蕃薯都帶出天然嘅甜香,仲食到有薑絲呀,我估計應該冇味精嘅,因為食完一點都不口渴。而另一位新貴族食咗“ 冷辣辣麵”$28麵底係農心辛辣麵, 鋪滿了青瓜絲,蟹子及蟹柳絲,當混合來一起食,感到清新中帶點辛辣,辣味還停留在舌頭上一段短暫時間,相當新奇過癮。小食方面呢, 蒸魚蓉燒賣 $8/5粒,$2/粒,我

好囉~我同另一位新貴族都已經諗好食咩喇~.
我就食“ 紫醉金迷粥”$25(新價錢)
你睇成碗粥連碗同餐具都係紫色架💜💜💜,
好靚啊~紫薯控或紫色控一定大愛😍😍 。
而我呢只顧欣賞食物,不求外表🤣🤣,
紫薯同蕃薯都帶出天然嘅甜香,仲食到有薑絲呀,
我估計應該冇味精嘅,因為食完一點都不口渴。

而另一位新貴族食咗“ 冷辣辣麵”$28
麵底係農心辛辣麵, 鋪滿了青瓜絲,蟹子及蟹柳絲,
當混合來一起食,感到清新中帶點辛辣,
辣味還停留在舌頭上一段短暫時間,相當新奇過癮。

小食方面呢, 蒸魚蓉燒賣 $8/5粒,$2/粒,
我要減肥,所以戒咗燒賣有一段日子,好耐冇食囉~
今日見到好想食,好彩有人同我share 😁😁。
燒賣質感很好,蒸得剛好,唔會太淋太爛,
仲唔會食到一口粉,有魚蓉味彈牙,
加上辣椒豉油,prefect 👍🏻👍🏻。

香煎芋頭餅及香煎蓮藕餅, 價錢為$23/3件,$8.5/件,尚算ok, 唔太油膩,但沒大驚喜都可以一試。

多口問了店主,點解會叫小店為“有錢佬靚粥”呢? 🤔
店主話因為想食客可以好似有錢佬一樣,食到用靚材料煮出嚟嘅靚粥,以平民價就可享用,太偉大了吧!

小店座位不是太多,只有數個,多數只做外賣街坊生意。裝修設計方面很好心思,全用紫色做 background, design menu都有用心設計,絕不hea做,非常有誠意👍🏻👍🏻😉😉 入到小店簡直被紫色重重包圍✳✳,令每位食客們都“fall in purple 💜”。
冷辣辣麵
魚蓉燒賣