2008-09-17
買完戲票,大概尚餘半句鐘便開場,這時還未食lunch,馬上找一個地方醫飽肚才入場。在靚女引路下,來了樓下的Metropolitan Cafe,來一頓西餐也好。靚女話好想食沙律,又說呢度既沙律係招牌菜,好正咁話。既然如此,就要一客沙律和半份雞,飲freshly brewed lemonade,兩個人share食。沙律的配料在外面任揀,食咩就由靚女揸旗。佢左指右點下,原來是要了火腿絲、雞絲、洋蔥以及三色椒絲,醬汁方面,就揀千島醬。很大的一兜,如果唔太肚餓的話,兩條友食都夠。蔬菜感覺是很新鮮的,三色椒絲和洋蔥都好爽口,火腿絲、雞絲呢d咁穩陣既材料,衰極有個譜。服務生隨後把雞拿來。我們要的是fine herb做法,香草汁另上。啖啖肉的雞件,至合我口味,雞皮更加不可以錯過。雞脾嫩滑是意料之中,但雞胸都不"鞋”就喜出望外,香草汁味道亦調較得不錯。呷一口lemonade,感覺清新,亦不會太酸,蠻醒胃的!lemonade,salad,chicken,正正是在英國讀書時最常吃的東西。今次呢餐,又令我回憶起在英國讀書時的快樂時光。
呷一口lemonade,感覺清新,亦不會太酸,蠻醒胃的!