2023-02-20 46 views
星期日放假,去左尖沙咀行街買衫,順便去食個午餐,喺厚福街搵餐廳,花多眼亂,最後揀左呢間好特別嘅熱石燒漢堡,和牛係100%澳洲和牛,平時真係好少見的。入到餐廳,見每個位的枱面都有一條條彎彎的迷你煙囪,用來抽走油煙。坐低後我地點左芝士蛋和牛漢堡扒同埋菠蘿煙肉和牛漢堡扒。點完餐冇幾耐店員就上左啲前菜、沙律同埋麵豉湯比我地,之後再上左一份鐵板+搓成球狀的、生嘅漢堡黎,佢仲問我地有冇食過,如果冇食過佢就會教您燒漢堡嘅方法。店員教我地用佢附上嘅鏟仔先鏟開一小份生嘅漢堡,放上剛燒出黎嘅熱石,再用鏟仔壓平佢咁燒,每次唔好燒得太耐,大約3-5秒就要反轉再燒,因為塊石係好熱的,好易會令漢堡燒焦。喺燒嘅中途如果塊石唔夠熱,可以叫店員換過一塊熱的再繼續燒。總括嚟講,係值得一試的,可以玩下又可以食,不過可能因為係和牛嘅關係,比較多油,一邊燒一邊都不斷有油溢出,食食吓都覺得幾油膩。

芝士蛋和牛漢堡扒
2023-01-15
$130 (Lunch)
芝士蛋和牛漢堡扒