2023-09-26
元祖沾麵專門店 一直都好鍾意食海膽,見呢間有海膽沾麵幾特別所以決定去嘗下鮮。 麵方面,麵質都算幾煙靭彈牙。同埋算係比較粗嘅沾麵。🍜味道方面,唔知係咪當日煮湯嘅比例問題,佢嘅湯都算幾稀同淡味,外面嘅沾麵通常都會比較濃味同杰,啲麵通常沾一下就會好易掛到湯同入味。但呢到嘅湯就完全唔同,佢比較似將一個拉麵分湯,如果真係想嘅麵有味嘅話就可能要放啲麵入湯到浸一陣,變返好似拉麵咁食。海膽方面,佢嘅味道偏淡,唔太重海膽味。但有啲海膽就明顯比較黑同多血絲,令到原本已經冇乜味嘅海膽變到幾苦下。叉燒就係一舊好普通嘅叉燒,普通到冇乜好講😂。海膽芝士湯🧀算食到有芝士味,但係由於個湯偏淡,所以唔算太有味。湯入面亦會有肉粒同海膽。肉粒都幾𣺉,但會帶啲細骨,食嘅時候可能要小心啲。而海膽就幾特別下,由於佢湯入面嘅海膽係煮熟左嘅,佢嘅口感同味道同普通生嘅海膽都幾唔同,佢會有啲似咸蛋黃嘅獨特味道。同埋佢湯入面都有幾舊海膽,所以海膽湯黎講都算幾有誠意。龍蝦湯🦞龍蝦湯味道相對就比較芝士海膽湯濃味少少,個人覺得比較夾。同埋佢嘅龍蝦味都幾出下,感覺有啲似平時食西餐飲到嘅龍蝦湯味。 分量方面,佢麵嘅分量都算幾多,一般嘅成年男士都應該
麵方面,麵質都算幾煙靭彈牙。同埋算係比較粗嘅沾麵。🍜
海膽芝士湯🧀
龍蝦湯🦞
分量方面,佢麵嘅分量都算幾多,一般嘅成年男士都應該夠食。海膽就算係咁啦,百幾蚊一板連埋個沾麵同叉燒都唔會要求太多。湯嘅話就可以再加,仲會加返啲啱啱煮好嘅滖湯。不過可能就要預返佢煮湯嘅時間。
服務方面🤵♀️
唔知係唔係因為佢間鋪係長條型再加少少彎,當日其實唔算太多客,但每次都要舉勁耐手先有人行埋黎幫我地。除此之外,有一次叫左個男店員幫我地加湯,佢叫我哋等一陣之後就出咗去講電話。講完電話返嚟,就好似冇咗回事咁行咗入鋪嘅最入面(一個我地睇唔到佢嘅地方),之後再冇理過我地。之後我哋好無奈咁再舉左幾分鐘手先再有第二個店員行過嚟幫我地加拎隻碗入廚房加湯。
Overall: 百幾蚊一板海膽連沾麵對海膽嘅要求都唔會太高。有係香港食開海膽嘅朋友可能都知,呢個價錢就食到嘅海膽九成都一係分量好少,一係就質素好參差。百幾蚊黎講CP值唔算太高,但如果想嘗鮮嘅朋友可以一試。而佢其他嘅沾麵個人覺得就偏貴,香港都有好多CP值更加高嘅沾麵。 同埋佢店員嘅服務都需要改善,即使當日唔多客同埋店員都唔少嘅情況底下,佢地都冇辦法顧及所有客人。
⭐️最值得一提嘅係,佢哋加價嘅速度快過火箭。早幾個月喺網上面見到海膽沾麵都只不過係$158 ,當日去到店門口見到已經加價加到$165。但係見一場嚟到都照入咗去食,點知入到去問店員先知已經加價加到$179。加得快到連店外面嘅menu都update唔切。除此之外佢menu上面大部分嘅野都有一定嘅加價。佢加價嘅速度僅次於食神入面嘅瀨尿牛丸😂。
極上芝士海膽沾麵 (原板海膽) $179
CP值:🌕🌗🌑🌑🌑
Overall: 負皮🦮💩
加一服務費:✅
枱面俾嘅宇治抹茶需要收取$5/人
元祖沾麵專門店 (尖沙咀)
尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下5號舖
#dog尖沙咀