2023-08-03 331 views
今晚搵左間有一d唔平凡嘅dinner buffet食。呢間位於觀塘嘅give me 5,店內空間都幾大,座位舒適,仲有大玻璃望到外面風景,冇壓迫感坐得舒服。另外店內仲設有一個休閒區,有得玩飛鏢,桌球。唔岩玩仲可以夾下海鮮,雖然魚缸唔係話好大,但勝在即夾即整,好玩好食好新鮮。自助吧嘅食物有沙律吧、冷盤海鮮、餐湯麵包、刺身、燒物(有燒脆玉瓜、燒茄子、菇類、粟米、燒西班牙豬、燒雞翼等等)、甜品。除左呢d外,我覺得最正係可以任食main course,有脆炸紐西蘭龍脷魚、燒澳洲羊T骨、黑松露野菌意大利飯、德國鹹豬手伴酸椰菜、意大利卡邦尼意粉、牛油煎琵琶蝦鹹蛋黃忌廉意大利粉、千島蟹肉雙重芝士披薩、美國安格斯肉眼扒同美國西冷(呢2個要加錢)。每次點一樣,食完再order,原本我以為自己好強勁,要逐樣試晒,點知試3個都已經飽到唔得🤣試唔晒其他了脆炸紐西蘭龍脷魚,等左差唔多45分鐘,心中覺得火火嘅時候,上菜時終於明白點解咁耐。原以為係快餐店嘅炸魚柳呢個想法係錯晒,佢係一條完整嘅炸魚,外表炸到酥脆無比,連骨都可以食埋,而內裏係嫰滑嘅魚肉,味道剛好香酥鮮美,他他汁都可以唔洗要。食一條感覺已經大滿足,推薦。

自助海鮮冷盤

自助沙律吧

脆炸紐西蘭龍脷魚

之後叫左個燒澳洲羊T骨,今次好快就有,唔洗十分鐘。羊嘅肉質好好,嫰口多汁,羊味香濃,唔會太鹹,如果唔夠味可配搭燒汁,味道一樣出色。

燒澳洲羊T骨

再叫左個德國鹹豬手伴酸椰菜,外賣望落好似唔夠火喉,但原來食落外皮超好食,脆脆地但又帶住嫰滑嘅膠原,肉質係非常腍同入味。

德國鹹豬手伴酸椰菜

刺身有八爪魚、吞拿魚、三文魚、鯛魚、同埋幾大隻嘅牡丹蝦,肉質彈牙爽口,非常新鮮,每人每次三款。

刺身

燒海鮮已經有既定嘅做法,只要夾好海鮮,然後交比店員,話比佢地聽枱號(店員好醒目,其實唔洗講都知道),然後整好左就會送上。
鹽燒貴妃蚌,可以食返本身蚌肉嘅鮮甜味。
椒鹽海蝦,賣相甚有避風塘嘅風味,蝦肉鮮美。
泰式燒鮑魚,鮑魚燒嘅時間岩岩好,令到鮑魚嘅口感q彈,配上酸辣嘅泰式料理汁,幾醒胃。

泰式燒鮑魚及鹽燒貴妃蚌

椒鹽海蝦

最後要讚讚嘅係飲品,除左麥啤、健康飲品,玻璃樽嘅汽水喺呢個熱辣辣嘅天氣真係無敵。
另外仲有movenpick雪糕,雖然贏晒,但小試甜品都唔差喔!

甜品

自助海鮮冷盤