2016-05-12 752 views
Li排成日喺instagram見到勁多人post d邪惡野飲相tag左kitchen J, 引死人, 咁啱約左個朋友同佢媽咪傾喺佢魚檔賣魚嘅事,黎得黃埔唔係唔試下呀嘛✌🏻️入到去係一個open kitchen, 靠牆都係舒服櫈, 可以移動嘅木枱兩個人坐又得, 大班人坐都得, 仲有d幾有privacy嘅位, 我無影呀費事比人歧視我啦. 坐低就發現ig的秘密, 即刻影左open kitchen, 順便order埋抹茶紅豆奶凍沙冰, 咁就慳左$48抹茶紅豆奶凍沙冰平時嘅「奶凍」我覺得只係個base加舊布甸,但li杯嘅「奶凍」係與別不同gei,好似飲左一條條好滑嘅布甸, 唔需要特別吸, 每啖都自然會食到, 奶味唔同出面嘅店用嘅奶, 以我每2個月都起碼飛一轉日本去到勁飲奶嘅經驗, 我肯定li度用日本黎嘅奶~紅豆好腍, 綠茶份量arm arm好~所以小小苦味都飲唔到, 最緊要係:serve上枱嘅飲品同menu嘅相係一模一樣的.蟹肉沙律一上枱就飄黎勁香蟹味,大大碟新鮮沙律菜墊住手撕蟹肉, 而個dressing有點點柚子味, 好醒胃, 啖啖都食到sock sock聲呢焗大蘑菇Portobello係我嘅至

焗大蘑菇
焗portobello
Portobello係我嘅至愛, 等左一陣就來了, 聞到好香蒜蓉+牛油味, 裝住帶子同埋大塊Parma ham一切~好juicy呢, 原本無味嘅portobello加上Garlic同醎味十足嘅Parma Ham, 無論賣相同味道都好令人滿意, 另外一個係菠菜芝士, 切開見到厚厚嘅cheese就知道佢地落芝士份量係毫不吝嗇的!隔離個沙律菜好新鮮爽口唔理係咪配菜都俾我食左

白汁明太子魷魚雜菌意粉
一小粒牛油喺意粉上面令人好想即刻撈入個意粉度, 我見到係即刻整架!個時間掌握得好好因為係出面口感夠哂煙un但係𥚃面有soft感, 每條pasta都沾左明太子豐富左成碟嘅味道, 而一圈圈魷魚好爽口, 一口咬得開, 應該係成隻魷魚最肥美個part~

芝士鮮蠔帶子焗飯
滿滿嘅芝士覆蓋住成個飯, 用陶瓷碗原個焗好上枱好有homemade feel, 無數幾多粒帶子因為好多粒, 飯應該係平時食嘅risotto, 每粒米都吸盡d料嘅精華, 蠔味都好香, 2樣海鮮都0腥味. 焗起係外面金黃香脆,裡面熱到出煙
雖然好飽但都想試下個白朱古力波, 上枱時係一個好靚嘅白朱古力波,唔知裡面係咩野
好香好濃嘅milk chocolate一淋落去,朱古力波緩緩溶開, 只見一片熱朱古力海, 然後大家用匙巾不起strawberries+溶緊嘅白朱古力+milk chocolate, share起上黎有點狼狽但係玩得好開心呀我地幾個大鄉里!
2016-05-09
$120 (Dinner)
焗portobello