2016-08-05
2033 views
大胃聯盟出征觀塘大滿屋, 打電話黎book位時, 店員話窗口位係先到先得, 所以大胃聯盟都預早左到。儘管如此, 到達既時候都已經好多人等緊入座, 本以為與窗口位無緣, 但有幾檯人數都比較多, 所以窗口位塞唔落, 先咁好彩俾到窗口位我地。果然冇錯, 窗口位景觀開揚 (但景色麻麻), 而且係4人卡位, 一D壓逼感都冇。******************人手都算好充足, 收碟非常快, 快到一食完最後一件, 佢地就秒速收碟。通常放題都有漏單情況, 但佢地跟單跟得好好, 食兩個鐘,一張單都冇漏 半場時仲特登問一轉有冇漏野。服務我俾98分! (小編冇影點餐紙, 係因為想拎黎影既時候, 佢地已經話要收)******************放題點可以唔提刺身呢。第一轉, 冰鎮連噴煙魚魚一起上, 賣相唔錯, 就算唔食得都睇得; 食落都算幾新鮮, 唯獨係D蝦好似有D怪味(好似有DD似魚缸水味)。最開心就係有玉子, 因為大胃聯盟超喜歡食玉子, 但又唔係間間放題都有供應。******************之後就係壽司, 特別之處係D飯, 平時食開D壽司飯係白色, 但大滿屋既壽司飯係帶啡, 因為佢地用左「赤
******************
之後就係壽司, 特別之處係D飯, 平時食開D壽司飯係白色, 但大滿屋既壽司飯係帶啡, 因為佢地用左「赤醋」, 味道比起平時食開既冇咁強烈。佢普通壽司款色唔多, 但另有手卷、卷物同特色壽司, 而芝心鰻魚卷就係我推介之一。
******************
炸物/天婦羅選擇都算OK多, 當中大胃聯盟試左炸芝士年糕, 吉列蠔, 炸紫薯波波同埋雞軟骨玉子蛋。吉列蠔好脆, 但都幾厚粉; 炸紫薯波波, 好特別, texture有D似咸水角, 紫薯蓉又滑又唔太甜, 好味。
******************
一品料理方面, 大滿屋好特別, 有黃金蝦, 味道唔算好突出, 但都有一般水準。另外仲叫左魷魚鬚同炒雜菜,味道都不過不失, 但大胃聯盟就冇特別推介了。要推介既係佢一個鮑魚燉湯, 有冇落味精大胃聯盟唔敢肯定, 但都真係有D切片鮑魚, 所以大胃聯盟認為呢個燉湯一試無妨。
******************
最後講一講佢D甜品, 有自取雪條, order紙都有好既款甜品供應, 大胃推介3.6牛奶布丁, 好滑好香濃; brownie都唔錯, 朱古力味都香, 不過算唔上好濃郁; 而芒果糯米卷, 芒果餡甜度恰到好處, 可惜糯米皮太厚又冇味, 令整個芒果糯米卷失色。
******************
優惠: 第二位半價 (5:30入座時段優惠)