2021-02-17 1025 views
呢排忙到傻,但都不忘抽空出去食下飯,放鬆吓。今次嚟到灣仔呢一間越南餐廳,第一印象係非常有格調,文青打卡味十足。不過食物味道就真係好一般啦。位於灣仔老區,周圍都有好多特色餐廳,呢間越南餐廳裝修當然唔失色,復古味十足。餐廳環境空間感好大,唔會坐得好迫夾。兩個人用餐,上菜時間都算幾快。今次叫咗一個越南豬扒碎飯,同埋個經典牛肉河粉,配油炸鬼同牛骨髓。當然都仲有啲前菜小食啦。前菜小食揀咗春卷,沙律同埋雞翼。成餐飯我覺得前菜已經係算最好食嗰part😂味道正常,沙律加咗花生粒,醬汁酸酸甜甜,口感唔錯,都算幾開胃。雞翼同埋春卷就正常,但就唔會話特別入味,或者個餡好好食。主菜的話,牛肉河粉上菜嘅時候係有一片生牛肉掛係個碗邊,浸落湯到佢先會慢慢熟。呢個擺盆好唔好就見仁見智,我個人就唔係好鍾意啲嘢生毆毆咁上菜既,所以就覺得視覺上唔係太吸引啦。同埋個牛肉湯底味道唔算好濃同和味,所以整個pho我覺得真係好減分。另外仲加咗錢配牛骨髓同油炸鬼。油炸鬼好乾好柴,唔好食。跟住個牛骨髓,有啲一言難盡,因為係半生既,刮到入邊啲骨髓因為太生,所以會連住啲骨,整唔到出嚟。仲要有血水流出黎。恕我眼界太窄,我真係未食生嘅牛骨髓。我

前菜

招牌牛肉pho

恕我眼界太窄,我真係未食生嘅牛骨髓。我仲專登問咗侍應係咪生食嘅。個侍應話牛骨髓其實60度左右就食得㗎啦🤣唯有信佢啦下,但其實我內心都唔係好接受到🤣
牛骨髓

第二個餸嗌咗豬扒碎飯。呢碟飯真係我懷疑佢唔記得調味同腌肉。所有食材都食得出係新鮮嘅,不過就係冇味。豬扒完全冇底味,連鹽同胡椒嘅味都。企喺度嗰塊脆皮腐竹,又係得個脆字,冇味。之後有一塊木耳蒸蛋嘅物體,冇味。口感十足美心三送飯嗰啲肉餅咁。啲飯又係冇味。其實呢個飯係配檬粉嗰種魚露,所以其實整碟飯我唯一食到就係魚露既味。我唔係好知自己食咗啲乜。
豬扒越南碎飯

總體而言呢間餐廳我係唔會再食,有興趣嘅自己可以去試,不過我覺得呢個價錢,好過佢嘅越南餐廳真係周街都係😂可一不可再。
又係一間食裝修,食環境嘅餐廳。