2009-07-17
都好耐冇同朋友飲過茶. 尋日就同朋友去稻香飲下午茶. 2:00 入座其實我都係第一次o係稻香食點心. menu 都幾多野食!雞絲粉皮, 個賣相真係差左d, d 花生醬咁杰. 粉皮雪得好硬, 好似硬得過份得濟, 好似雪左好耐咁煎腸粉, 個寬度好似牛肉腸蝦腸咁. 真係大到... 唔係好想食. 我都係鍾意返d 正常圓形size. 容易食d 又冇咁飽, 同埋都煎得唔脆. 早知叫蒸腸粉算.皮蛋瘦肉粥, 杰度岩岩好. 又夠味又夠料. 個底好多皮蛋. 真係好味. 不過好可惜冇脆脆.碗仔翅, 又唔錯喎. 不過料比出面$10 碗既較少 箭豬, 其實係芋角黎. 我唔食芋頭既, 不過d 刺好脆!咸水角, 有4 小隻, 第一次見有酒樓一碟咸水角有4隻, 雖然係細隻.一放入口好熱. 燙口的! 超脆! 個皮又夠厚!蘿蔔糕, 又有4 件, 味道麻麻, 同其他酒樓冇乜特別蝦餃, 細隻左d. 不過都幾多蝦同埋夠爽奶皇包, 鳳爪都有幾多隻, 同埋隻隻都算幾大.燒賣王, 大大粒, 成粒都係蝦炸豆付, 真係掂喎, 外面炸得好鬆脆, 一咬, 入面勁熱, 然後d 豆付勁滑咁o係個口度朗朗下!XO醬炒蘿蔔糕. 講真d 味道唔係好平
其實我都係第一次o係稻香食點心. menu 都幾多野食!
碗仔翅, 又唔錯喎. 不過料比出面$10 碗既較少
箭豬, 其實係芋角黎. 我唔食芋頭既, 不過d 刺好脆!
一放入口好熱. 燙口的! 超脆! 個皮又夠厚!
蘿蔔糕, 又有4 件, 味道麻麻, 同其他酒樓冇乜特別
蝦餃, 細隻左d. 不過都幾多蝦同埋夠爽
奶皇包, 鳳爪都有幾多隻, 同埋隻隻都算幾大.
燒賣王, 大大粒, 成粒都係蝦
XO醬炒蘿蔔糕. 講真d 味道唔係好平均, 又冇乜XO醬味又唔辣.
除左比普通蘿蔔糕有味少少之外都冇咩好取之處.
8人食左17碟野, 埋單盛惠$39, 尚算可以!