2021-06-11
今日嚟到銅鑼灣朋友話想飲茶, 順便試下呢一間探花, 咁我哋叫咗普洱同龍井試下品一品茶。 咁其實佢入面啲茶底係英記茶莊, 咁起碼我覺得好過其他茶樓啲茶。 其實入面都幾特別,唔似好似一般啲茶樓咁樣,幾特别嘅地方去食點心,咁我同朋友就叫咗以下嘅食品。西班牙紅蝦水晶餃: 呢個水晶餃我覺得幾好食,而且顏色幾鮮豔,因為佢用紅菜頭整, 打卡一流,另外佢嘅蝦都好好食,爽口有蝦嘅甜味,唔錯。和牛燒賣: 其實我personally覺得個賣點唔係喺個燒賣度,反而係佢個和牛度,因為佢個和牛真係好食,大塊之餘亦都唔UN而且好有牛嗰種鮮味同juicy。 當然食埋個燒賣 夾埋個和牛,點都好有特別嘅風味,就好似牛肉燒賣。 呢個我覺得一定用叫。碧綠蟹肉羹金魚餃: 呢個都唔使講乜嘢淨係 睇相已經覺得滿分, 根本就好似藝術品一樣搞到我都唔係太捨得食。 呢一個就唔寫太多喇,因為我覺得一定要嗌,點都要去ig打卡當然啦其實個餃係ok嘅,啲蝦都爽口再加埋嗰個湯羹好有營養,而且有菜嘅鮮味, 所以呢一個會覺得係滿分。 松露片牛肝菌腐皮卷: 最鍾意因為裏面嘅腐皮有濃沃嘅鮮竹味, 而且夾雜住松露牛肝菌嗰種香味, 最令我驚喜就係佢呢個腐皮唔
松露片牛肝菌腐皮卷: 最鍾意因為裏面嘅腐皮有濃沃嘅鮮竹味, 而且夾雜住松露牛肝菌嗰種香味, 最令我驚喜就係佢呢個腐皮唔算厚,而且皮薄薄地, 呢個可以一試。
紅蝦多士: 呢個紅蝦多士最特別嘅地方就係有一啲龍蝦汁嘅嘢係隔離畀我點,而且多士炸得都幾脆,最緊要個紅蝦好鮮甜。
梁溪脆鱔: 其實呢個好似一條鱔魚咁樣,其實佢係用北菇整。 咁其實就是有少少酸酸味味而且都炸得幾脆咁幾適合一啲鍾意食齋嘅人, 咁我覺得呢一個就炸得硬咗少少,味道都ok的。
乾煸黑毛豬肉鬆芥蘭: 黑毛豬肉幾辣, 另外佢個芥蘭亦都砌得好幼嫩幾爽口。 其實兩者都幾夾 食完啲辣嘢再用芥蘭清清地去咗啲辣味。
鮑魚酥: 鮑魚幾好食,因為好有鮑魚味, 雖然價錢係貴咗少少,但係我比較鍾意一啲有手工嘅點心,佢個撻都整得唔錯,啲肉都襯番個鮑魚,鍾意食鮑魚嘅朋友可以試下, 細食嘅女士係幾適合的。
青森蘋果叉燒酥: 另一個必是嘅點心就係呢個叉燒酥,我自己都係覺得呢一個係需要嗌嘅, 因為叉燒酥整得唔錯,通常叉燒酥都幾肥但係呢一個皮做得有蘋果味之餘,而且比較乾身啲,所以呢一個叉燒鬚我覺得係出面食都未試過有咁嘅質素。 另一個打卡呃like好選擇。
鳳梨櫻花蝦炒: 呢個炒飯用咗紅菜頭嚟染色, 用紅菜頭嚟整我覺得幾健康, 菠蘿亦都幾鮮甜,另外值得讚嘅地方就係去炒飯炒得幾乾身,而且櫻花蝦亦都落得幾多下, 我覺得呢一個炒飯其實都夠三個人去食嘅 。 幾好唔錯幾飽肚。
最後呢一間餐廳我自己覺得佢啲點心都幾精細,而且味道亦都唔差,唯一要改進嘅地方就係我覺得如果佢啲茶會好快凍,所以佢啲熱水應該要整得比較熱啲,令到茶會更加好飲。