太潮真係中環人嘅恩物,除咗價錢平之外,份量超大,更重要嘅係米芝蓮推薦嘅餐廳。呢度裝修雖然係茶記嘅風格,但係可以睇得出係有放心思將港式風味放入去裝修入面。我哋今晚就揀咗一個二人餐,價錢好抵只係$268 ,已經包左炒雜菜、冬陰功湯、海南雞、白飯同埋油飯、咖喱蝦、泰式甜品。個冬陰功湯係我近年飲過最正嘅冬陰功湯,味道係酸比辣多,味道好適合香港人。個湯仲要好足料,除左蝦,仲有蘑菇、肉丸等等。個咖喱都係比較甜而不辣嘅,配飯一流。入邊嘅蝦超彈牙超滑,而且好離殼,就咁食係絕對冇困難。店主同埋侍應都非常之熱情,雖然我哋今日比較遲先到,但係佢哋都依然熱情招待我哋。要注意呢度夜晚收9點,想食就早啲嚟啦。

2020-03-25
Type of Meal