2012-08-12
因為通街都有得食酸辣粉,掛住試多啲其他,所以好耐都無專程黎食嘢啦。同友人去食,星期六晚竟然唔使等位,記得之前黎過幾次都要等下。因為友人唔係幾食得辣,所以要就住佢嘅程度,所叫嘅食物全部都只叫小辣。叫咗酸辣貢菜 $20,雖然唔知咩係貢菜,不過味道都ok喎,食落係脆食嘅,好似榨菜咁,個汁好適中好開胃,少少酸味,唔會過火,唔會好辣,微微有啲辣咁。麻辣肚絲餐(包酸辣粉) $42+ $3凍飲,肚絲有青瓜絲墊底,同有啲花生,可能因為小辣關係,食落唔覺有辣味,肚絲食落唔會過淋或過「un」,算ok。酸辣粉只屬正常貨色,無咩特別,唔算出色。重頭戲黎啦,我最愛菜式「辣子雞」 $88,略嫌貴咗少少,因為我將佢好好咁拆解過,佢一大碟有三分二係辣椒,雞只佔三分一,而雞嘅分量係一定無半隻雞的。以咁少嘅雞肉黎講,最多值 $60以下。不過味道真係唔錯,好香口,雖然同樣都係小辣,但係有麻嘅味道係裡面,所以食落都幾辣,雞肉好細粒,炸至乾身。叫咗碗白飯黎伴住食,可以中和麻辣感。見到有個好平嘅「雞湯蘿蔔豆卜 $10」,所以叫黎試下,估唔到一碗都俾好多舊蘿蔔同豆卜你,(比係平時係出面食酸辣米線每加一款餸 $5黎講,佢收你十蚊俾你
見到有個好平嘅「雞湯蘿蔔豆卜 $10」,所以叫黎試下,估唔到一碗都俾好多舊蘿蔔同豆卜你,(比係平時係出面食酸辣米線每加一款餸 $5黎講,佢收你十蚊俾你嘅份量真係仲足啲)湯方面就食唔出係雞湯囉,好普通,味道好清咁囉,蘿蔔好淋清甜,無其他味道,純烚蘿蔔。豆卜仲有爽度,應該係你要嘅時候至烚下的,因為無咩吸到味,亦都唔會好似有啲鋪頭咁浸到軟晒索晒啲味。不過咁平,唔應該挑剔。
之前仲試過「口水雞(上例) $46」,肉質幾滑,味道適中,不過唔係我杯茶,因為我覺得太生,我一見到有紅色血就唔係太食的純個人問題。
試過「招牌腸頭」,佢只配孜然粉俾你蘸,我會鐘意食街邊炸大腸多啲囉,因為可以加甜醬同黃芥辣,食落無咁單調嘛。
仲有「涼伴海帶絲」,我成家都頂唔順陣味,又腥又臭咁,每人試咗啖,就放棄食佢啦